Moeder zijn is ontzettend leuk! Maar het kan bij tijden ook best vermoeiend zijn. Omdat je kindje een paar keer per nacht wakker wordt bijvoorbeeld, of omdat je alle ballen van zorg, werk en een sociaal leven tegelijk hoog probeert te houden.
Voldoende en goede rust is belangrijk. Als je regelmatig rust neemt en goed slaapt kun je mentaal en fysiek beter tegen een stootje. Goed slapen laadt niet alleen je batterij op, er zijn tijdens de slaap ook allemaal processen in je lichaam gaande die je helpen herstellen.
Een fijne slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust. In een slaapkamer waarin jij je prettig voelt kom je veel beter tot rust en slaap je meer ontspannen. Hoe je die oase van rust voor jezelf creëert? Met deze slimme tips!
Tip 1: kies een woonstijl die bij je past
De sfeer van een ruimte heeft invloed op hoe je de kamer ervaart. Daarbij kan een woonstijl van invloed zijn. Een landelijke stijl bijvoorbeeld, heeft een knusse, warme sfeer, een moderne stijl is minimalistisch en een industriële slaapkamer is stoer. Welke stijl bij jou past is heel persoonlijk.
Weet je niet voor welke stijl je wilt gaan? Maak dan een moodboard met afbeeldingen van slaapkamers die jou aanspreken. Al snel zie je welke stijl er voor jou uitspringt. Bovendien is een moodboard handig voor het kiezen van kleuren voor de slaapkamer.
Tip 2: kies voor lichte kleuren
Lichte, neutrale kleuren zorgen ervoor dat een slaapkamer groter lijkt. Donkere kleuren hebben het tegenovergestelde effect, net zoals drukke prints of een combinatie van veel verschillende kleuren. Lichte kleuren zijn frisser, opwekkender en rustiger voor het oog. Aardse, natuurlijke tinten hebben op veel mensen een rustgevende werking. Beige bijvoorbeeld, zachtoker en lichtgroen zijn daar goede voorbeelden van.
Wil je meer dan één kleur of tint in de slaapkamer? Gebruik dan de 60 – 30 – 10 regel. Zestig procent van het oppervlak is voor de hoofdkleur. Dat zijn de grotere oppervlakken zoals de muren en het plafond. Dertig procent is voor de tweede kleur. Die gebruik je voor bijvoorbeeld het beddengoed, een kleedje of voor één muur. De overige tien procent is voor een accentkleur die je gebruikt om een paar contrasten aan te brengen, bijvoorbeeld met kussentjes, een schilderij of een gekleurde baan op de muur.
Tip 3: zet de ruimte niet te vol
Heb je de slaapkamer vol gezet met meubelen en spulletjes? Een volle slaapkamer is een slaapkamer vol prikkels die je afleiden als je wilt gaan slapen. In een legere ruimte heb je minder prikkels en kom je beter tot rust. Dat wil niet zeggen dat je alles uit de slaapkamer moet halen behalve het bed. Kijk dan eens goed naar wat er werkelijk nodig is, en wat je ergens anders neer kunt zetten. Ook de slaapkamer indeling kan van invloed zijn. Staat alles wel op een slimme plek, of moet je om verschillende dingen heel lopen om van de ene naar de andere kant van de slaapkamer te komen?
Laat je altijd dingen slingeren in de slaapkamer? Neem je dan voor regelmatig op te ruimen, of koop een kast waarvan de deuren dicht kunnen. Zet je alles daar in en sluit je de deuren, dan word je niet door de rommel afgeleid als je naar bed gaat.
Tip 4: zorg voor duisternis
De meeste mensen slapen het beste als het helemaal donker is in de slaapkamer. Kies voor verduisterende gordijnen, het liefst op maat gemaakt. Deze passen precies op het raam zodat er geen kiertje is waar licht doorheen kan komen. Verduisterende rolgordijnen of plisségordijnen bijvoorbeeld, zijn een goede keuze. Wil je liever meer sfeer in de slaapkamer? Kies dan voor een combinatie van sfeervolle en verduisterende raamdecoratie. Raamdecoratie van luxe gordijnstoffen in combinatie met verduisterende rolgordijnen, of vitrage met plisségordijnen bijvoorbeeld.