Nog steeds gieren bij jou de hormonen door je lijf en het is dus niet gek als je last hebt van de zwangerschapssymptomen. Het is echter niet voor niks natuurlijk want je baby blijft zich in sneltreinvaart ontwikkelen. Je mag er trots op zijn hoe je baby zich al begint te ontwikkelen naar een echt mens! Inmiddels spreken we al enkele weken niet meer van een embryo, maar wordt je baby vanaf dit moment een foetus genoemd. Hieronder lees je alles over de 11e week van je zwangerschap en wat dit voor zowel jou als de baby betekend.

Je baby in week 11 van de zwangerschap

Inmiddels is je baby al ver ontwikkeld. Het heeft namelijk al organen, ledematen en een lichaampje. Nu moet de baby nog verder groeien. Het hoofdje is relatief nog erg groot. Deze is namelijk ongeveer de helft van het hele lichaam. Verder bestaat het lichaam op dit moment voornamelijk uit kraakbeen. Zo kan de baby sneller groeien. Na de geboorte zal het kraakbeen gaandeweg worden omgezet naar botten. Vanwege de ontwikkeling van de spieren kan de baby al (nog niet voelbaar) bewegen in de baarmoeder.

Vorige week toen je nog 10 weken zwanger was gingen de ogen van je baby open. In week 11 komt er ook een iris in het oog van je baby. Echter gaan de oogjes deze week ook direct weer dicht. Ze zullen pas weer losgaan in week 25 van de zwangerschap.

Jijzelf tijdens 11 weken zwangerschap

Naast de ontwikkelingen van je baby zul je merken dat je eigen lichaam ook de nodige veranderingen doormaken. Wat kun je tijdens deze weken verwachten aan de veranderingen en de symptomen die tijdens deze periode in je lichaam optreden? Onderstaand hebben we de belangrijkste symptomen voor je opgesomd wanneer je 11 weken zwanger bent.

Last van vermoeidheid

Je zult merken dat je erg moe bent. Je lichaam is hard aan het werk om de baarmoeder, placenta, de foetus en nog veel meer te ontwikkelen. Neemt dus ook voldoende rust als je erg moe bent. Wanneer je moe bent zegt je lichaam in feite tegen je dat de kracht op is en deze moet worden bijgeladen. Neem dan ook rust wanneer dit nodig is!

Hoofdpijnzwanger en hoofdpijn

Week 11 van de zwangerschap is een periode waarbij de hormonen in je lichaam als een gek tekeer zullen gaan. Dit kan zorgen voor hoofdpijn. Wanneer je last hebt van hoofdpijn gaat dit ook vaak gepaard met vermoeidheid. De beste oplossing zou zijn om rust te nemen wanneer je hoofdpijn hebt tijdens de zwangerschap in de hoop dat het hierna voorbij zal zijn. Wat je ook kan doen is je partner om een hoofdmassage vragen! Zo doe je samen even iets ontspannends (voornamelijk jij) en kan jou partner je even lekker verwennen. Werkt dit niet? Dan kun je er voor kiezen om een paracetamol te nemen, maar het beste is om geen pijnstillers of zo min mogelijk te nemen. Neem je wel een pijnstiller tegen de hoofdpijn dan kun je het het beste alleen bij een paracetamol laten.

Vaker plassenveel plassen

Net zoals in de weken hiervoor zul je merken dat je vaak op het toilet te vinden zult zijn. Dit is helemaal normaal. Je baarmoeder groeit namelijk door en deze geeft druk op de blaas. Dit geeft je het gevoel dat je vaker moet plassen. Zorg wel dat je voldoende water hierbij blijft drinken. Ook het zwangerschapshormoon hCG zorgt er voor dat het bloedtoevoer naar de nieren en het bekkengebied toeneemt. Dit leidt tot vaker plassen.

Gevoelige borsten

Het toenemen in omvang is natuurlijk niet verkeerd! Echter gaat het vaak gepaard met de gevoeligheid wat ook een ongewenst gevoel kan geven. Wanneer het gevoel overgevoelig is en je last kunt hebben van je borsten is het handig om dit ook bij je partner te zeggen. Ook hier geldt dat het goed is om rust te houden wanneer er klachten ontstaan.


10 weken zwanger
12 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *