Je zit alweer bijna aan het eind van je eerste trimester. De tijd zal waarschijnlijk voorbij vliegen voor jou gevoel, want de weken gaan super snel. Inmiddels ben je al 12 weken zwanger dit kun je waarschijnlijk goed vernemen. De aanmaak van de zwangerschapshormonen staan namelijk te gieren door je lichaam. Heb je het artikel van vorige week ook gelezen over je 11 weken zwangerschap? Dan ben je dus al bekend met alle symptomen waar je last van kunt hebben. Het kan goed zijn dat je in deze week ook nog last hebt van de symptomen uit week 11 van de zwangerschap. Op deze pagina lees je meer over de ontwikkelingen van jou baby en jouzelf tijdens week 12 van je zwangerschap.

De baby tijdens week 12

Het eerste trimester was erg belangrijk voor je baby om alle elementen aan te maken die een baby tot een mens maken. Denk daarbij aan de ledematen, de spieren, de botten, organen, ogen etc. Inmiddels beschikt je baby over al deze zaken en daar mag je erg trots op wezen. Je hebt namelijk in feite al een heel klein echt mens in je buik zitten. Echter neemt de grote van de baby deze weken progressief toe! De laatste 3 weken is je baby in grote namelijk al ongeveer verdubbeld.

Gemiddeld zijn er nog 29 weken resterend van de zwangerschap. Dit lijkt een lange periode, maar als aanstaande moeder en vader zul je zien dat deze weken voorbij zullen vliegen. Wat gebeurt er met je baby in deze overige weken? Deze weken zijn er voornamelijk voor bedoeld om te groeien. De belangrijkste kenmerken heeft je baby namelijk al. Nu moeten deze nog verder worden ontwikkeld.

Zwangerschap week 12 voor jou

Heb je zo nu en dan wel eens het gevoel dat je erg duizelig wordt en even moet gaan zitten? Of na erg snel opstaan een duizelig gevoel? Dit is een normaal gevoel, maar wel zo verstandig om in een dergelijk geval wel echt even rust te nemen. Het duizelige gevoel komt doordat de bloedtoevoer naar je baby aan het toenemen is. Door de toename aan bloedtoevoer naar je baby, blijft er minder bloed over voor jou lichaam en hersenen. Dit kan zorgen voor het duizelige gevoel of het gevoel geven dat je flauw moet vallen. Neem in dit geval gewoon even rust!

Termijnecho of 12 weken echo12 weken echo

Daarnaast heb je inmiddels vast je termijnecho of 12 weken echo gehad. De termijn echo is waarschijnlijk je eerste echo die je hebt gehad en wordt vaak gedaan in week 12 van de zwangerschap. Vandaar dat men het ook vaak de 12 weken echo noemt. Tijdens deze echo wordt de datum berekend waarop jij je bevalling kan verwachten en wordt er gekeken of er sprake is van een eenling of een meerling. Een spannende meting dus!

11 weken zwanger
13 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *