Kennispartner worden?

[wpdreams_ajaxsearchpro id=2]

Voeding

Vanaf het moment dat je kind geboren is, is voeding een belangrijk onderdeel van zijn leven en dus ook van dat van jou. Al tijdens de zwangerschap heb je waarschijnlijk stil gestaan bij wat je wel en niet wilt en moet eten. Vanaf de geboorte gaat dat direct verder, want wil je graag borst- of flesvoeding geven? En wat te denken van de eerste vaste hapjes, de driftbuien van je peuter wanneer jij hem groente voorschotelt en de vreetkick van je puber die met gemak zes boterhammen op eet op school. Voeding kan jou als ouder soms best wat stress opleveren, maar ook kan het een heel leuk iets zijn om mee te experimenteren door bijvoorbeeld Bento. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over voeding.

Babyvoeding

Een veel besproken en soms lastig onderwerp is babyvoeding, want wat is de beste voeding voor een baby? Volgens de World Health Organisation (WHO) kun je een baby het beste tot zijn tweede verjaardag borstvoeding geven, waarvan de eerste zes maanden uitsluiten borstvoeding is. Maar wat als het geven van borstvoeding niet lukt? Of je wilt als moeder helemaal geen borstvoeding geven? Gelukkig zijn er dan ook andere opties in de vorm van flesvoeding. Wat beter of slechter is, gaan wij niet voor jou bepalen. Dit is iets wat je, naar onze mening, als ouder zelf mag en moet bepalen. Wel geven je een beknopt overzicht van de voordelen van borst- en flesvoeding.

Voordelen borstvoeding

 • Moedermelk bevalt altijd precies de juiste hoeveelheden voedingsstoffen die jouw kindje nodig heeft.
 • Moedermelk zit vol met afweerstoffen. Hierdoor is de kans op ziekte, allergieën en infecties kleiner.
 • Borstvoeding geven versnelt het samentrekken van de baarmoeder na de bevalling.
 • De kans op borstkanker en menopauze wordt licht vertraagd wanneer je borstvoeding geeft.
 • Je hebt altijd melk bij je die op de juiste temperatuur is.
 • Borstvoeding is gratis.
 • Het huid op huid contact tijdens de borstvoeding kan de hechting van je kind ten goede komen.

Voordelen Flesvoeding

 • Flesvoeding bevalt alle vitaminen die je baby nodig heeft. Je hoeft dus niet extra vitamine D en K te geven.
 • Je weet altijd hoeveel je baby heeft gedronken.
 • Flesvoeding is altijd van dezelfde kwaliteit, want het wordt niet beinvloed door het geen de moeder eet, drinkt etc.
 • Er zijn veel varianten flesvoeding te koop die perfect aansluiten bij de behoeften (allergieën) van jouw baby.
 • Naast de moeder kunnen ook anderen de baby voeden.
 • Je kunt als moeder makkelijker ‘even weg’ of weer gaan werken.
 • Over het algemeen slapen flesgevoede baby’s sneller door.

Eerste vaste hapjes

Er is geen vast specifiek moment waarop je moet starten met het geven van bijvoeding en dus de eerste vaste hapjes van je kind. Het voedingscentrum adviseert om te starten met oefenhapjes wanneer je baby 4 maanden oud is. De World Health Organisation (WHO) adviseert echter om pas te starten met de eerste hapjes als je kind 6 maanden oud is. Best lastig al die tegenstrijdigheden. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het advies is dat wanneer jij je kind borstvoeding geeft, om dan te starten met bijvoeden wanneer je kind 6 maanden is. Tot die tijd geef je uitsluitend moedermelk. Voor kindjes die flesvoeding krijgen is vaak het advies om vanaf 4 maanden al te starten met het geven van bijvoeding. Belangrijk is dat je kindje zijn hoofdje goed rechtop kan houden en dat zijn tongreflex is verdwenen.

Wanneer je gaat starten met bijvoeding, dan kun je ervoor kiezen om je kindje babypotjes te laten eten, zelf eten te pureren en zo potjes te maken of je laat je kindje kennis maken met eten doormiddel van de Rapley methode. Wat je ook kiest, laat je kindje wennen aan voedsel door in de eerste instantie maar één smaak aan te bieden.

Gezond eten

Het is belangrijk dat kinderen gezond eten en opgroeien. Ze hebben voldoende mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen nodig. Het lichaam van je kind heeft veel voedingsstoffen nodig, omdat het in de groei is. Goed voedsel zorgt voor een goed en gezond lichaam en geest. Natuurlijk wil je kind ook eens snoepjes, chips en andere ongezonder eten. Dit moet kunnen, maar met mate. Soms is het best lastig om te bepalen wat gezonde voeding is voor je kind. Nog lastiger is om je kind ook zover te krijgen dat het gezonde voeding gaat eten. Het voedingscentrum heeft de Schijf van vijf ontwikkeld. Als jouw kind eet en drinkt volgens deze schijf, dan krijgt hij alle producten binnen die hij nodig heeft.

Moeilijke eters

Als het gaat om kinderen en moeilijke eters, dan wordt er vaak aan peuters gedacht. Niet gek, want vaak zijn het ook de peuters die niet willen eten. Zij zien het niet eten als een machtsmiddel en zetten dit dan ook graag met enige regelmaat in. Toch zijn er ook veel basischoolkinderen en pubers die ook moeilijke eters zijn. Best lastig voor jou als ouder, want je maakt je zorgen of je kind wel voldoende voeding binnen krijgt.

Heb jij een kind wat moeilijk eet en veel dingen niet lust? Niet getreurt, je kunt dit gedrag namelijk veranderen. Wat je nodig hebt? Een portie geduld, het geven van het goede voorbeeld en af en toe wat tips en tricks van onze professionals en ervaringsdeskundigen. Onthoudt ook dat een goede eter niet perse zijn bord hoeft leeg te eten, maar dat een goede eter met plezier aan tafel zit en van alles wat wil eten en/of proeven.

In het Mamazijn warenhuis