Week 5 van de zwangerschap kan een zware week zijn, maar voor sommige vrouwen is het ook een hele makkelijke week aangezien ze bijna geen zwangerschapssymptomen voelen. Echter kunnen de meeste vrouwen wel wat kwaaltjes vernemen. Dit komt voornamelijk doordat de hoeveelheid hCG in je lichaam hard aan het toenemen is. De hCG is het hormoon dat de rest van je lichaam verteld dat er een bevruchte eicel in de baarmoeder zit en waardoor er vele veranderingen in je lichaam plaatsvinden. Deze veranderingen resulteren vaak in de zwangerschap symptomen, zoals het misselijk worden, de hoofdpijn, duizelig, braken of zelfs flauwvallen.

Jou lichaam – 5 weken zwanger

Dit is de periode dat je lichaam erg veel veranderingen doormaakt. Bereid je hier dan ook goed op voor. Bovenstaand zijn al een aantal voorbeelden genoemd welke zich voor kunnen doen. Normalerwijs was dit voor jou de eerste week geweest van je nieuwe menstruatiecyclus. Nu is het het begin van je zwangerschap! Een reden om blij te zijn, maar toch zul je vernemen dat je veel last kunt hebben van stemmingswisselingen. Dit komt door de aanzienlijk hoge aanmaak van allerlei hormonen in je lichaam. Onderstaande hebben we de meest voorkomende symptomen voor je verzameld. Zo weet je in ieder geval dat het volkomen normaal is wanneer jij last hebt van deze symptomen tijdens deze periode van je zwangerschap.

Stemmingswisselingen

Door de hoge aanmaak van allerlei hormonen in je lichaam is het volkomen normaal dat je veel verschillende emoties zult ervaren in je lichaam. Kijk er dan ook niet raar van op als je op het ene moment dubbel ligt van het lachen en het volgende moment erg verdrietig bent. Hier is niks mis mee. Waarschuw je partner wellicht wel even voor deze periode, want mannen begrijpen het vaak niet! Naast de hormonale veranderingen tijdens deze periode komen de stemmingswisselingen ook door de angst of bezorgdheid voor je baby. Dit kunnen allerlei bezorgdheden zijn, zoals of jij zelf wel een goede moeder zult worden en of je baby wel gezond zal zijn. Het kan helpen om meer vitaminen te slikken om zo je stemmingswisselingen iets in te perken. Daarbij is vitamine B12 een aanrader, maar helaas ook geen wondermiddel wat al je zorgen laat verdwijnen.

Vaak urineren

Ook dit is volkomen normaal. Blijf dus gewoon genoeg drinken, ook wanneer je het gevoel hebt dat dit juist niet nodig is doordat je vaak naar het toilet moet. Jij en je baby hebben namelijk vocht nodig. Het hormoon hCG verhoogt de bloedtoevoer naar je nieren en je bekken, waardoor je sneller het gevoel krijgt dat je naar de toilet moet. Er komt namelijk ook meer druk te staan op je blaas.

Gevoelige borsten

Ook dit komt door hormonale veranderingen in je lichaam. Nadat je lichaam meer hCG aan zal maken, zal er ook meer van de hormonen oestrogeen en progesteron worden aangemaakt. Deze zorgen er voor dat je gevoeligere borsten krijgt. Ook neemt de bloedtoevoer naar de borsten toe. In dit geval kun je dus grotere borsten krijgen en worden deze gevoeliger.

Vermoeidheid en misselijkheid

Je lichaam maakt veel veranderingen door en treft veel veranderingen aan voor de komst van je baby. De placenta wordt o.a. aangemaakt en het kost veel energie voor je lichaam om deze aan te maken. Daarom kost dit erg veel energie voor je lichaam. Ook de extra aanmaak van de hormonen vergen veel energie. Het is dus volkomen normaal dat je jezelf erg vermoeid zult voelen tijdens deze periode. Neem dan ook rust wanneer je denkt dat je lichaam het nodig heeft.
4 weken zwanger
6 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *