Je kunt weer een streepje op de kalender zetten. Er is namelijk weer een week voorbij en je komt steeds dichter bij de bevalling. Heb je alles al klaargemaakt voor het moment dat je gaat bevallen? We hebben de volgende checklist voor je gemaakt met voorbereidingen voor de bevalling. Ook hebben we het vorige week al over informatie gehad voor jou en voor de baby. We hebben het gehad over de ligging van de baby. Deze zal de baby nu gaan innemen tot aan de bevalling. Dit is de laatste week dat je baby een houding zal aannemen. Echter kan het ook zo zijn dat je baby vorige week of die week er voor al een geschikte houding heeft aangenomen. Meer lezen over vorige week kun je op de pagina over zwangerschap week 31.

Deze week gaan we het verder hebben over de ontwikkelingen voor jou en die van de baby tijdens week 32 van de zwangerschap.

Je baby – 32 weken zwanger

Op dit moment is je baby ongeveer 1800 gram zwaar en 40 centimeter groot. Als je de weken op de website hebt bijgehouden dan zul je wellicht al merken dat voornamelijk het gewicht erg hard gaat! Dit is goed. Het meeste gewicht bestaat uit vet en dit heeft je baby nodig om zichzelf warm te kunnen houden als hij of zij straks de buitenwereld betreedt. Het is goed voor de weerstand. Met dit gewicht is je baby net over de helft van het gewicht dat het bij de geboorte zal bereiken. Dat is nog flink wat in gewicht, terwijl jij de weken al aan het aftellen bent!

Zoals aan het begin van de pagina al aangegeven heeft je baby deze week nog de tijd om de juiste ligging in te nemen voor de bevalling. Dit is met het hoofd naar beneden. Mocht je baby dus nog niet in de juiste houding ligging dan heeft hij of zij nog de tijd hiervoor. Wel groeit je baby erg hard en daarmee wordt ook de ruimte voor de baby om te bewegen snel minder. Dit zul jij ook wel kunnen vernemen.

Helaas voel je vaak de trappen wanneer je even de tijd wilt om rust te nemen en te ontspannen. Dit is waar de kleine toeslaat! Wanneer jij namelijk actief bent en in beweging dan wordt je baby juist in slaap gewiegd. Op het moment dat je rust neemt wordt je baby wakker en gaat het actief bewegen. Jammer van jou rustmomenten, maar beweging is een teken van een actieve en gezonde baby.

Jij tijdens zwangerschap week 32

Ben je de laatste tijd soms erg snel buiten adem? Dat is niet gek! Naast dat je lichaam veel verandering doormaakt en aan het klaarmaken is voor de bevalling wordt je baarmoeder ook steeds groter. Deze groei gaat namelijk gepaard met de groei van de baby. Doordat je baarmoeder groter wordt komt er ook meer druk op je longen te staan. Je baarmoeder neemt dus de ruimte van je longen in. Dit zorgt er voor dat je ook sneller buiten adem raakt. Neem op tijd de rust die je nodig hebt! Dit is de beste tip voor dit moment.

Nog een volgend kwaaltje dat zich kan voordoen bij jou! Het Carpaal Tunnel Syndroom, oftewel CPS. Net als je dacht dat je alle kwaaltjes nu wel hebt gehad is er toch weer een. Dit wordt veroorzaakt door vochtophoping in de pols. Dit zorgt voor een beknelling in de pols en kan zorgen voor tinteling in de vingers, pijn in je vingers of een dof gevoel. Hetzelfde idee als je erop hebt geslapen en je de aderen hebt bekneld gehad. Het kan zijn dat je er ’s nachts het meeste last van hebt. Dit komt doordat je hormonen er voor zorgen dat je in de nacht het meeste vocht vasthoudt.

Tips tijdens week 32 van de zwangerschap

Heb je last van het Carpaal Tunnel Syndroom? Wrijf dan in je handen en wapper ermee als je er een tintelend gevoel in hebt. Het beste is om je handen namelijk actief te houden. Bij ernstige pijn is het verstandig om je huisarts raad te plegen. Voor ’s nachts kan hij je een spalk meegeven of een ander passend advies voor jou.


31 weken zwanger
33 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *