zwangerschap week 15Ziet jou buik er ook al zo uit als van deze op de vrouw hiernaast? Dan heb jij namelijk een echte buik die nu alweer 15 weken zwanger is! Gelukkig gaat alles goed met de gezondheid van je baby en groeit het lichaam op dit moment hard door. Vorige week (zwangerschap week 14) zagen we al verschillende ontwikkelingen bij je baby, zoals de groei van het haar, het lichaam en het duimpje dat je in zijn of haar mondje vindt! Naast het groeien van het lichaam gebeurt er nog steeds veel meer. Maar wat doet dit met jou? Lees deze pagina en laat onderaan de pagina weten hoe het met jou gaat tijdens deze periode.

Week 15 – Je baby

Nog steeds is je baby erg klein, maar hij of zij is al wel steeds meer aan het bewegen. Dit komt door de ontwikkeling van de spieren, de botten en de ledematen. Deze zijn allemaal al aanwezig en moeten nu alleen nog verder ontwikkelen en groeien. Door de bewegingen die de baby constant maakt is hij of zij steeds aan het trainen. Dit gebeurt de hele dag door! Door het spartelen in het vruchtwater wordt de baby ook steeds sterker. De kleine is dus al flink druk op trainingskamp zou je kunnen zeggen. Terwijl jij aan het luieren bent op de bank is je baby dus nog erg actief in je lichaam bezig. Dit doet de baby om er voor te zorgen dat hij of zij sterk genoeg is wanneer er contact wordt gemaakt met de buitenwereld. Dan moet je baby namelijk zonder jou baarmoeder zijn en zelf in staat zijn om te slikken, te ademen etc. Dit is ook wat de baby op dit moment in je buik aan het doen is. De ademhaling wordt geoefend, doordat de baby steeds iets vruchtwater inslikt en daardoor de hik krijgt. Dit is het begin van het oefenen met ademen.

De ontwikkeling van de groei gaat ook verder. Alles wat de baby op dit moment heeft, wordt beter op de plek geplaatst en vormt zich verder. Zo wordt het gezichtje steeds meer die van een echt mens. De ogen, oren en neus worden op de goede plek geplaatst en de botten, ledematen en spieren groeien ook verder. Nog een belangrijke ontwikkeling tijdens week 15 van de zwangerschap zijn de smaakpapillen van je baby.

Samengevat zien we de onderstaande ontwikkelingen bij je baby:

Zwangerschap week 15 – Jijzelf

Zoals op de bovenstaande afbeelding kan het al zo zijn dat je je buik al ziet groeien. Dit is natuurlijk leuk om te zien. Bij de ene vrouw is dit sneller het geval dan bij de andere vrouw. Ook ben je vast al een aantal kilo aangekomen. Gemiddeld ben je nu tussen de 2 en de 5 kilo aangekomen, terwijl je baby nog geen 100 gram weegt! Dit komt door alle andere ontwikkelingen in je lichaam, zoals je baarmoeder.

Dat je baby zoveel aan het bewegen is in je buik is leuk om te weten, maar zul je zelf wellicht nog niks van vernemen. Dit komt omdat je baby nog erg klein is (rond de 11 centimeter). Je baby heeft nog niet het volume en kracht om de bewegingen te maken die jij goed zult kunnen vernemen. Indien je al eerder zwanger bent geweest dan bestaat al wel de kans dat je iets voelt, maar dit zal niet veel gevoel zijn. Over het algemeen duurt dit nog een aantal weken.


14 weken zwanger
16 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *