Ben je al aan het aftellen? Zolang zal het namelijk niet meer duren voordat jij je baby in je armen kunt houden. Leuk idee he? Vorige week hebben we het al gehad over de ontwikkelingen toen je 30 weken zwanger was. Weet je het nog? Je baby verloor zijn donshaartje (lanugo) en kan al een houding gaan innemen tot aan de bevalling. Deze houding kan ook deze week veranderen of volgende week nog. Daarnaast kan het zijn dat jij daarentegen last krijg van branden maagzuur. Indien je deze lasten ervaart kun je onze tips lezen in het artikel over brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Deze week gaan we het over de verdere ontwikkelingen van jou baby en van jouzelf hebben.

Je baby – 31 weken zwanger

En weer een paar honderd gram erbij sinds vorige week! Je baby weegt nu ongeveer 1500 gram en is 39 centimeter lang. Wil je weten hoe deze groei verder verloopt tot aan de bevalling? Onze groeikalender van de baby is dit precies in terug te zien. Hij of zij heeft dan ook nog een flinke weg te gaan tot aan de bevalling. Er zal voornamelijk vet bij komen, omdat de baby nog niet in staat zou zijn zichzelf warm te houden als het nu geboren zou worden. In dat geval zou de baby nog enige tijd in de couveuse door moeten brengen. Ondanks dat de baby nog niet genoeg weerstand heeft opgebouwd kun je al wel vrij zeker zijn over de overlevingskansen van de baby, mocht hij of zij nu al geboren worden.

Ook hebben we het aan het begin van deze pagina al gehad over de ligging van de baby. Misschien is je baby vorige week al in de juiste houding gaan liggen. Meestal worden baby’s geboren met hun hoofd naar beneden. Je komt nu om de week naar de verloskundige of de gynaecoloog. Naast dat zij jou bloeddruk opmeten, zullen zij ook kijken naar de ligging van de baby. Indien hij of zij niet met het hoofdje naar beneden ligt is dit nog geen ramp. Volgende week kan jou baby ook nog naar de juiste houding draaien. Sommigen zeggen dat een zwangerschapsbola erbij helpt om de baby in de juiste houding te krijgen. Het balletje aan de ketting van de bola maakt namelijk lawaai onderaan je buik. Sommigen zeggen dat de baby naar dit gelui toe draait.

Jijzelf tijdens week 31 van de zwangerschap

Het kan zijn dat je last krijgt van lekkende borsten. Dit is vaak aan het einde van de zwangerschap het geval. Dit eerste melk wat uit je borsten komt heet ook wel colostrum en is vaak geelachtig van kleur en dik. De ene persoon heeft dit eerder dan de andere. Niks aan de hand als je dit hebt of juist nog niet.

Verder zul je vast alleen maar van andere mensen vragen krijgen over de zwangerschap. Mocht je het vervelend gaan vinden, bedenk dan dat iedereen het goed bedoeld, benieuwd is naar je baby en graag interesse toont. Nu je misschien ook wel nesteldrang ervaart kan het zijn dat je zo nu en dan de zwangerschap even zat bent.

Tips – Zwangerschap week 31

Mocht je baby nog niet in de juiste houding liggen dan kun je er aan denken om een zwangerschapsbola te halen. Hang deze wel laag aan je buik en niet te hoog. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat je baby met het hoofdje naar beneden gaat liggen richting het geluid, maar kwaad kan het zolang je de bola niet te hoog hangt. Bijkomend voordeel is dat de baby kan wennen aan het gerinkel. Na de bevalling kan het belletje van de bola bij de baby is de wieg worden gehangen. Van het gerinkel kalmeert de baby sneller.

Heb je last van lekkende borsten? Wellicht is het een idee om zoogcompressen aan te schaffen. Dit voorkomt vlekken in je kleren en hier hoef je je dus niet meer druk om te maken!


30 weken zwanger
32 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *