Nog 5 á 6 weken te gaan en de bevalling kan al plaats vinden. Na 37 weken wordt er ook al niet meer gesproken van vroeggeboorte of premature geboorte, maar alleen van ‘een vroege geboorte’. Na 37 weken is je baby namelijk al ver gegroeid. De overlevingskansen zijn daar zeer hoog en de gezondheidsrisico’s zijn dan ook al een stuk lager.
Vorige week toen je 34 weken zwanger was hebben we het o.a. gehad over de ligging van het baby en zwangerschapsverlof voor jou. Ben je op dit moment nog aan het werk en wacht je tot je 4 weken over hebt waar je gebruik van gaat maken of ben je al met zwangerschapsverlof? We gaan het deze week hebben over alles wat er gebeurt of kan gebeuren als je 35 weken zwanger bent.
Je baby – Zwangerschap week 35
En weer zijn er een aantal kilo’s bijgekomen bij de baby! Inmiddels is hij of zij 43,5 centimeter lang en weegt 2500 gram. Dat betekend dat er waarschijnlijk nog iets minder dan een kilo bij aan zal komen tot aan de bevalling. Alle vitale organen van de baby werken inmiddels. Wat de baby nog moet doen is alles verder ontwikkelen en voornamelijk het extra gewicht er nog bij aan krijgen. Dit heeft hij of zij nodig om de extra weerstand te krijgen en zichzelf warm te kunnen houden buiten de baarmoeder.
De nieren zijn nu ook volledig ontwikkeld en de lever van de baby is vanaf nu in staat om afvalstoffen te gaan verwerken. De hersenen zullen zich nog verder ontwikkelen de komende weken, maar na de geboorte blijft de ontwikkeling van de hersenen ook doorgaan.
Jijzelf – 35 weken zwanger
Op dit moment is je baarmoeder groter dan voorheen. Deze blijft namelijk doorgroeien. Doordat je baarmoeder steeds groter wordt komt er ook meer druk te staan op de andere organen in je lichaam. Als je namelijk veel het gevoel hebt dat continue moet plassen dan komt dat door de druk die de baarmoeder op de blaas uitoefent. Naast dat je baarmoeder meer druk uitoefent op je blaas, oefent het ook meer druk uit op je longen. Je baarmoeder kan er zelfs voor zorgen dat je een kwart van je longinhoudt kwijtraakt. Dit kan er voor zorgen dat je sneller moe bent en buiten adem. Neem daarom dus voldoende rust en werk jezelf niet het apezuur dat je continue buiten adem bent. Je buik en de baby hebben de rust nog hard nodig.
Als je baby gaat indalen ontstaat er weer meer ruimte en kun je letterlijk en figuurlijk weer even ademhalen. Het indalen kan ook zorgen voor indalingsweeën. Deze kunnen pijn geven onderin je buik. Voornamelijk als dit je eerste zwangerschap is kan het wat meer pijn geven. Ook ben je niet helemaal zeker of dit indalingsweeën of echte weeën zijn. Als je daarnaast niet helemaal zeker bent of je vruchtwater verliest of urine dan kun je dit controleren aan de kleur en de geur. Vruchtwater is namelijk kleurloos en ruikt zoet.
Tips als je 35 weken zwanger bent
Zorg ervoor dat je een tas klaar hebt staan voor het ziekenhuis als je al gaat bevallen. Het liefst houdt je de bewoner van je baarmoeder er nog even in, maar je weet nooit zeker of je precies rond week 40 of 41 zult bevallen. Het kan namelijk dat de baby eerder komt en dan is het handig om alles gelijk klaar te hebben staan. Mocht het gebeuren dat je vliezen breken dan kun je met je partner de tas pakken en direct vertrekken. Zorg er dus voor dat je een tas met toiletspullen, kleren voor jou en kleren voor de baby klaar hebt staan bij de deur of een handige plek om direct mee te nemen.
34 weken zwanger
36 weken zwanger