Deze week wordt ook met de zwangerschapsduur mysterie genoemd samen met je tweede week van de zwangerschap. Waarom dit zo wordt genoemd? Omdat je in feite tijdens de eerste twee weken van de zwangerschap niet officieel zwanger bent. Dit komt doordat de eerste week van de officiële telling begint na de laatste menstruatie. De eisprong vindt pas plaats na de twee weken na de menstruatie en pas dan wordt de eicel berucht met de zaadcel. In feite ben je dus officieel pas zwanger in week 3, maar de volgens de telling ben je op dat moment al twee weken zwanger.
Vruchtbaarheid
In feite is er in deze eerste week niks anders dan tijdens andere menstruaties. Net zoals na andere menstruaties maakt je lichaam in deze week een hormoon aan dat er voor zorgt dat er een eicel begint te rijpen. Dit is al de voorbereiding op de zwangerschap. Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je in een van de andere weken tijdens de menstruatiecyclus bevrucht raakt. Het hoeft niet altijd te zijn dat je bevrucht raakt tijdens de derde week van de cyclus. Wel is de kans op bevruchting het grootst tijdens deze week. Omdat het moeilijk te zeggen is in welke week je bevrucht bent geraakt wordt er daarom altijd terug gerekend naar je laatste menstruatie.
Duur van de zwangerschap
Over het algemeen zegt men dat een gezonde zwangerschap bestaat uit 37 en 42 weken. Veel mensen denken dat de ene persoon vaak een paar weken langer of korter zwanger is. Dit kan maar is niet altijd het geval. Dit komt mede doordat het soms moeilijk te bepalen is wanneer iemand bevrucht is geraakt tijdens de cyclus en de telling voor verschillende vrouwen op een ander moment is gestart. Stel je bijvoorbeeld voor dat jij tijdens de derde week van de cyclus bevrucht raakt en je vriend al tijdens de eerste week bevrucht raakt. Jouw zwangerschapstelling duurt 40 weken en die van je vriendin 38 weken. In feite zijn jullie dan even lang zwanger geweest hoewel de telling zegt dat jij twee weken langer zwanger bent geweest.
Voeding tip
Voor vrouwen die zwanger willen worden wordt het vaak aangeraden om extra foliumzuur te slikken. Met je normale eetpatroon krijg je dit ook binnen, maar toch wordt er aangeraden om extra te nemen tijdens de periode dat je zwanger probeert te worden. Hier dien je mee door te gaan tot de eerste tien weken van je zwangerschap. Zo zijn er diverse tips voor het eten tijdens zwangerschap. Het slikken van foliumzuur verkleind namelijk de kans dat je baby wordt geboren met een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte krijgt.
2 weken zwanger