Is de baby er nog niet? Hij kan er nu elk moment aan komen. Misschien heb je de eerste verschijnselen van de bevalling al wel gemerkt. Dit kan betekenen dat de baby en een van deze dagen aan komt, maar het kan ook nog een aantal dagen of eind volgende week zijn dat de baby komt. Eind deze week is jou uitgerekende datum. We hebben het vorige week gehad over de baby en over jou toen je 39 weken zwanger was. We hebben het gehad over de oogkleur van je baby, de huid van de baby, het kraakbeen van de baby en over jou.

Nu je 40 weken zwanger bent zijn er ook verscheidene punten die voor jou erg handig zijn om te weten. Daar gaan we het op deze pagina over hebben. Blijf je er deze week nog even bij? Misschien heb je volgende week je kindje al wel in je armen!

Je baby – 40 weken zwanger

Op dit moment is je baby 3400 gram zwaar en is hij of zij ongeveer 50 centimeter lang. Weet je al of het een jongetje of een meisje gaat worden of zit je nog in spanning en te popelen om erachter te komen? Sommige ouders kunnen niet wachten en moeten het van tevoren weten, terwijl andere ouders er bij de geboorte achter willen komen of ze een jongetje of een meisje zullen krijgen. In het laatste geval zul je er komende dagen/weken achter komen!

De schedel van de baby bestaat op dit moment nog uit losse platen. Dit klinkt gek, maar is straks erg handig bij de bevalling. De platen kunnen namelijk over elkaar heen schuiven. Hiermee past de baby beter door het geboortekanaal tijdens de bevalling en zal deze soepeler verlopen. Voor jou en voor de baby. De schedel bestaat ook nog voor een groot gedeelte uit kraakbeen, net al de rest van het lichaam. Na de bevalling zal dit steeds meer worden omgezet naar bot.

Kan je je ook nog herinneren dat de ogen van de baby rond week 11 zich sloten en in week 26 weer open gingen? Vanaf die tijd heeft je baby al kunnen zien. Hoewel er binnen jou baarmoeder weinig te zien is voor de baby heeft hij of zij al wel licht op kunnen merken van buitenaf. Als de baby straks geboren wordt kan hij of zij nog niet heel goed zien. Alles is nog even wazig en hij of zij zal jou dus ook wazig opmerken. Daarentegen zal hij of zij jou stem wel herkennen. Toen je baby nog in je baarmoeder zat konden geluiden al wel worden opgemerkt door de baby.

Jijzelf – Zwangerschap week 40

Aan het eind van deze week bereik je de uitgerekende datum van je bevalling. Vind je het al spannend? Gezien eind deze week jou uitgerekende datum is betekend nog niet dat je eind deze week ook zult bevallen. Dit kan al eerder zijn of later. Minder dan 1 op de 20 zwangere vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. De kans is dus zelfs erg groot dat je op een andere datum zult bevallen dan je uitgerekende datum is. Ben je je buik nu wel beu en wil je de bevalling sneller opwekken?

Wellicht zult je nu ook kleinere porties eten naar binnen werken. Probeer daarom iets vaker te eten als je minder op kunt per keer. Nu je baarmoeder het toppunt heeft bereikt neemt het de ruimte van andere organen in, waaronder je maag. Dit veroorzaakt ook dat jij minder kunt eten.

Tips als je 40 weken zwanger bent

 

Er zijn een aantal tips die worden toegepast om de bevalling net even een extra duwtje in de rug te geven. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je te vroeg gaat bevallen. Als je lichaam er namelijk nog niet klaar voor is dan gebeurt het ook niet. Onderstaand hebben we een aantal tips gegeven welke je wellicht kunt gebruiken.39 weken zwanger
41 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *