Het is alweer week 16 van jou zwangerschap en ook de tijd in het 2e trimester vliegt vast voorbij. Zo ben je alweer bijna op de helft van de zwangerschap aangekomen (nog een paar weekjes tot je op de helft bent). Vorige weken tijdens de periode toen je 15 weken zwanger was hebben we het over een aantal belangrijke ontwikkelingen gehad van je baby en van jou. Deze ontwikkelingen gaan nog steeds door. Zo blijft je baby lekker spartelen in het vruchtwater om zijn krachten in de spieren op te bouwen en zich voor te bereiden op het moment dat de baby de buitenwereld zal bereiken. Jij zult nu steeds meer het gevoel krijgen dat je echt zwanger bent nu je buik steeds ronder wordt. Het bewegen van de baby zul je waarschijnlijk nog niet vernemen. Sommige vrouwen zullen dit al heel lichtjes kunnen vernemen.16 weken zwanger

Jij in week 16 van de zwangerschap

Dat je buik al veel in omvang is toegenomen, maar je baby nog maar iets meer dan 12 centimeter groot is en slechts 100 gram weegt is niet gek. Je baarmoeder is namelijk is flink gegroeid. Deze is op dit moment zelfs 10 keer zo zwaar als voor de zwangerschap. Voor de zwangerschap woog je baarmoeder nog ongeveer 100 gram. Nu is dit al een kilo! Nu kun je je baarmoeder ook goed voelen. Ook andere mensen kunnen dit nu bij jou voelen vanaf week 16. Voorheen kon jij dit vooral alleen zelf vernemen in je buik, maar vanaf deze week is dit van buitenaf ook goed aan te voelen. Het voelt alsof er een harde bol in je buik zit, dit is je baarmoeder.

Daarnaast neemt het zwangerschapshormoon progesteron jou lichaam steeds verder over. Of om in andere woorden te zeggen: het helpt de zwangerschap verder. Al vanaf het begin van de zwangerschap wordt de productie hiervan aangemaakt. Na 12 weken zwangerschap wordt de productie overgenomen naar de placenta of de moederkoek. Dit hormoon verantwoordelijk voor het versoepelen van het spierweefsel. Hierdoor is het voor de baarmoeder mogelijk om ongehinderd verder te groeien. Ook kan het bloed in je lichaam gemakkelijker getransporteerd worden door de aanmaak van progesteron. Indien je last krijgt van de volgende verschijnselen dan wordt dit hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het progesteron: aambeien, spataders, misselijkheid en maagpijn, vermoeidheid, kuitkrampen of gezwollen voeten. Door de hormonale veranderingen in je lichaam en de extra bloedtoevoer naar je slijmvliezen door het hormoon progesteron kan het ook zomaar gebeuren dat je plotseling last krijgt van een bloedneus.

Verder kan het zijn dat je op dit moment helemaal straalt. Dit wordt ook wel de zwangerschapsgloed genoemd. In dat geval ben je op dit moment helemaal aan het stralen en heb je een glans over je haar en over je huid. Dit is een van de weinige positieve bijwerkingen van de symptomen tijdens de zwangerschap. Ook deze wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens deze periode.

Je baby tijdens week 16 van de zwangerschap

Je baby is nog steeds aan het het spartelen in het vruchtwater om op krachten te komen en de spieren te trainen. Ondanks dat je baby nog niet super groot is (ongeveer 12 centimeter nu) zijn er wel delen van de zien op een echo. Zo zou je het geslacht al kunnen zien op een pret-echo. Toch is het altijd handig om even met je huisarts te overleggen voordat je besluit om een pret-echo te laten maken. Ook ontwikkelen de oren van de baby zich verder. Op dit moment kan je baby al horen wat je allemaal zegt en kan hij of zij alvast wennen aan je stem! De ogen zitten nog steeds dicht, maar de baby kan vanaf dit moment al wel licht opmerken door de oogleden heen.


15 weken zwanger
17 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *