Het wachten is nu echt begonnen. Je bent 38 weken zwanger en je baby kan er elk moment aan komen. Ben jij er ook al klaar voor? Je baby wel namelijk. Op dit moment ontwikkelen de hersenen zich verder en bouwt je baby een betere weerstand op. Je baby wordt in de laatste weken nog een stukje zwaarder dan dat hij of zij nu is. Vorige week toen je 37 weken zwanger was heb je gelezen over het oefenen van de ademhaling van de baby, het verdwijnen van de laatste donshaartjes en wat de gevolgen van de ligging van de baby voor jou kunnen betekenen.

Tijdens zwangerschap week 38 gaan we het hebben over de ontwikkelingen voor de baby en de ontwikkelingen voor jou tijdens deze periode. Blijf je er deze laatste weken nog bij op onze website?

Je baby – Zwangerschap week 38

Op dit moment is je baby ongeveer 3200 gram zwaar en 48 centimeter lang. Dit is al een flink stuk zwaarder dan nog maar 10 weken geleden tijdens week 28. Je baby was toen namelijk ongeveer 900 gram. Dit verklaard wel een hoop waarom de laatste weken zo belangrijk zijn voor het opbouwen van de eigen weerstand bij de baby. Wel is de grootste groeispurt in deze week afgenomen. De afgelopen week is hij of zij 100 gram zwaarder geworden. Er komt voornamelijk nog een extra laagje vet bij in deze laatste weken.

Vet is erg belangrijk om de eigen lichaamstemperatuur beter te regulieren. Beter hebben in verhouding met een normaal mens namelijk een groter percentage oppervlakte huid in verhouding met het lichaamsgewicht. Dit zorgt er voor dat een lichaam sneller kan afkoelen of opwarmen. Gezien het vet de lichaamstemperatuur beter kan reguleren is dit voor de baby erg belangrijk. Na de bevalling vallen veel baby’s ook vaak weer iets af. Ongeveer na 2 weken zijn ze weer op het gewicht waar ze direct na de bevalling ook op zaten.

Jijzelf – 38 weken zwanger

Terwijl je baby zich aan het klaarmaken is voor de buitenwereld is jou lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je zult wel hopen dat de baby nu zo snel mogelijk komt en ook al ben je bijna aan het einde, het lijkt wel een eeuw te duren! Probeer daarom te genieten van deze laatste weken dat je nog even voor jezelf en voor je partner hebt. Doe nog even iets leuks wat je graag wilde doen in deze laatste paar weken, want binnenkort is er een nieuw persoon bij bij jullie in de familie.

Nu je lichaam zich aan het klaarmaken is voor de bevalling kan het zijn dat je borsten al melk aan het produceren zijn. Deze eerste moedermelk is gelig van kleur en dikker dan gewone melk. Deze eerste borstvoeding wordt ook wel colostrum genoemd en is erg gezond voor de baby. Hier zitten namelijk veel gezonde voedingsstoffen (mineralen, eiwitten en vitamines) in en maar weinig ongezonde voedingsstoffen. Het bevat ziekte werende stoffen voor de baby, is makkelijk verteerbaar en het verbeterd de spijsvertering.

Tips tijdens week 38 van de zwangerschap

Heb je vaak last van vlekken in je kleding vanwege borstvoeding, oftewel de colostrum waar we het zojuist over hadden? Dan hebben we een tip voor je. Zoogcompressen zijn de tip tegen vlekken in je kleding door moedermelk. Je plakt deze op je borsten en met goede zoogcompressen wordt de moedermelk opgevangen en kun je gedag zeggen tegen de vlekken in je kleding. Er zijn verschillende soorten zoogcompressen. Er zijn wegwerpzoogcompressen, wasbare zoogcompressen en siliconen zoogcompressen.


37 weken zwanger
39 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *