Het eerste trimester is eindelijk voorbij en nu kan het tweede trimester alweer beginnen. Een hele nieuwe stap in je zwangerschap? Nou, nee. In feite gaat de zwangerschap gewoon door en veranderd er weinig (of niks drastisch) toen je nog 13 weken zwanger was. Houdt je voor jezelf ook een kalender bij en de ontwikkelingen die jij doormaakt? Dan is het wellicht leuk om deze eens naast onze zwangerschapskalender te houden om te vergelijken welke veranderingen jij doormaakt en of deze overeen komen met die van ons! Dit kun je ook tijdens iedere week in een reactie onder de week vermelden en laat ons weten hoe het bij jou gaat! In dit artikel lees je nog veel meer over de ontwikkeling van jou baby en jouzelf. Je kunt hier dus al je reactie achterlaten.

Jou baby tijdens week 14 van de zwangerschap

Je baby groeit nu in zijn eigen tempo. Tot week 12 van de zwangerschap staat de ontwikkeling centraal van het creëren van het lichaam en groeien alle baby’s even snel. Na deze periode kun je zeggen dat het ieder voor zich is en groei iedere baby op zijn eigen tempo verder. De ontwikkeling van de botten gaan steeds verder bij je kleine baby. Ook gaat de baby steeds beter bewegen. Hij of zij is nu zelfs al in staat om de eigen duim in het mondje te stoppen. Dat is een leuke gedachte toch! Ook verplaatsen de darmen van de baby naar de buik toe.

De duim in de mond doen is niet het enige wat de baby voor beweging maakt. Sterker nog, hij of zij is nu bijna constant aan het bewegen in je buik. Dit wordt natuurlijk voor jou de leuke periode van de zwangerschap. Kijk je al uit naar die trappen in je buik?

Tot slot zal het haar bij je baby nu ook gaan groeien. Op het hoofd, op de wenkbrauwen en de rest van het lichaam. Dit is bedoeld om de baby warm te houden. Deze kleine dunne vacht van je baby zal weer verdwijnen, zodra hij of zij een laagje babyvet ontwikkeld om het warm te houden.

Als we alle ontwikkelingen samenvatten dan zien we het onderstaande:

Jijzelf in week 14

Je bent vast erg enthousiast dat je kan beginnen met het tweede trimester van je zwangerschap. Zwangerschap week 14 kan voor sommige vrouwen daarom een van de belangrijkste en leukste zijn tijdens de zwangerschap. Je zult wellicht al merken dat de omvang van je buik licht aan het toenemen is. Dit is tijdens deze periode heel normaal, omdat je baarmoeder is omvang ook aan het toenemen is. Zie je nog geen buikje opkomen? Geen zorgen. Deze komt er vanzelf!

Daarnaast liggen de grootste zorgen natuurlijk achter de rug. Wanneer je geen miskraam hebt gehad dan wordt de kans steeds kleiner dat dit nog kan gebeuren. Ook heb je al vele testen achter de rug waarbij de gezondheid van je kleine baby wordt gecontroleerd. Nog een bijkomend plezier is dat je nu minder last zult krijgen van alle lastige en vervelende symptomen uit de voorgaande weken. De symptomen zwangerschap zul je nu wel goed hebben leren kennen.14 weken zwanger

Het leukste is natuurlijk dat je je buik ziet groeien en weet dat je baby veel aan het bewegen is in je buik. Ook hebben we je net verteld dat je baby wellicht al met zijn duim in zijn mond zit. Kun je je het al voorstellen dat die kleine zoals op de afbeelding hiernaast, zit te duimen op zijn duim? Schattig gezicht he?! Ook straks in de volgende weken van dit trimester zul je je buik steeds verder zien groeien en zal je baby steeds meer gaan bewegen.


13 weken zwanger
15 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *