Wederom gefeliciteerd! Je bent zojuist in het laatste trimester van de zwangerschap beland. Je bent inmiddels 28 weken zwanger en bent dus waarschijnlijk al wel aan het aftellen naar de bevalling. Je hebt er alweer twee trimesters op zitten en hoeft niet heel lang meer. Iedere week dat je kunt afstrepen is je baby weer een stukje dichter bij zijn geboorte en komt hij of zij verder op kracht voor de buitenwereld. In feite mogen we je dus elke week wel feliciteren!

Vorige week tijdens zwangerschap week 27 hebben we het gehad over de voortgang van de baby en bij jou. We hebben het gehad over de groei van de baby en de overlevingskansen bij vroeggeboorte in week 27. Daarnaast hebben we het gehad over klachten die zich bij jou voor kunnen doen, zoals bekkeninstabiliteit. Deze week tijdens week 28 van de zwangerschap gaan we het wederom hebben over de ontwikkelingen bij de baby en de ontwikkelingen bij jou.

Je baby – 28 weken zwanger

Op dit moment in je baby ongeveer 900 gram zwaar en is hij of zij 35 centimeter lang. Opvallend is dat in deze week een verschil in gewicht kan gaan ontstaan tussen jongens en meisjes. Jongetjes zijn op dit moment over het algemeen ietsjes zwaarder dan meisjes. Verder ziet je baby er op dit moment al erg uit als een echt mensje. De ledematen en de rest van het lichaampje hebben zich al ver ontwikkeld en zelfs de zintuigen werken al.

De smaakpapillen worden in deze week ook ontwikkeld. Hiermee kan de baby dus ook gaan proeven. Het vruchtwater waar de baby in zwemt smaakt naar datgene dat de moeder eet. Deze smaak speelt ook al een rol in de smaakontwikkeling van je kind in de toekomst.

Het kraakbeen van de baby wordt langzaam aan ook vervangen voor bot. De schedel blijft nog wel voornamelijk uit kraakbeen bestaan. Dit is belangrijk voor een soepel verlopende geboorte. Uiteindelijk zal dit ook veranderen in bot. Tot slot begint het donshaar (de vernix waar we het in week 25 over hebben gehad) langzaam te verdwijnen en wordt vervangen door huidsmeer.

Jij tijdens zwangerschap week 28

Aan het begin van deze pagina hebben we het al genoemd. Bekkeninstabiliteit. Het is vervelend als je hier last van krijgt en veel vrouwen die er last van krijgen overkomt het rond deze periode. De hormonale veranderingen die je voor willen bereiden op de bevalling zorgen voor het soepeler worden van de spierweefsel rond je bekken. Dit is nodig om de bevalling goed te laten verlopen. Echter zal dit bij jou voor klachten kunnen zorgen in je bekken. Dat je buik steeds zwaarder wordt helpt natuurlijk niet echt bij het verhelpen van de klachten. Het doen van oefeningen of het dragen van een buikband kan jou wel helpen om te klachten te verminderen.

Heb je verder wel eens nachtmerries en ben je bang dat deze uit gaan komen? Of dat dit een slecht teken is? Maak je niet ongerust! De dromen worden veroorzaakt doordat jij je zorgen maakt of alles wel goed zal gaan en of je baby gezond is. Ook slaap je minder diep. Als de kleine er straks is ben jij namelijk direct wakker wanneer de baby aan het huilen is. Doordat je nu minder diep slaapt onthoudt je echter je dromen ook sneller en beter. Dit geeft jou al gauw de indruk dat je plotseling allerlei nachtmerries of rare dromen hebt die je eerder niet had, terwijl je toen net zoveel droomde als je nu waarschijnlijk doet. Voor meer informatie en tips tegen slaapproblemen tijdens de zwangerschap lees je ons artikel.

Tips – 28 weken zwanger

Heb je al nagedacht over geboortekaartjes? Aangezien je wellicht ook al aan het aftellen bent naar je bevalling ben je vast ook al de voorbereidingen van de bevalling aan het maken. Een van de voorbereidingen is het regelen van de geboortekaartjes. Dit kun je heel gemakkelijk online regelen, waarbij je de geboortekaartjes zelf ontwerpt. Als je dit wilt laten doen door iemand of een drukkerij dan is het wel zo verstandig om er namelijk alvast mee aan de slag te gaan. Wat wil je er verder allemaal op hebben staan? Wie ga je allemaal een geboortekaartje sturen? Allemaal goed om met je partner al eens over te hebben!

27 weken zwanger
29 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *