De tijd vliegt! Je bent namelijk alweer op de helft van je zwangerschap aangekomen. Vorige week toen je 19 weken zwanger was hebben we het gehad over de ontwikkelingen van de baby. Hierbij ging het om de stof vernix caseosa die wordt aangemaakt bij de baby om de huid te beschermen tegen het vruchtwater. Bij jou kan zich striae of de zwangerschapsstreep voor gaan doen op de huid. Striae komt door snelle groei van het lichaam. De zwangerschapsstreep komt door verhoogde aanmaak van pigment op de huid, waardoor deze streep zichtbaar wordt. De verhoogde aanmaak van pigment kan ook een zwangerschapsmasker tot gevolg hebben. In dit artikel gaan we het wederom verder hebben over de ontwikkelingen voor jou en voor de baby.

Je baby – 20 weken zwanger

Je baby is nu ongeveer 25 centimeter groot en weegt 300 gram. Om o.a. e exacte groei van de baby te bekijken wordt in deze periode de 20 weken echo gemaakt. De naam zegt het ook al. Deze echo wordt gemaakt als je 20 weken zwanger bent. Een andere naam is ook wel de termijnecho. Bij deze echo wordt gekeken naar de gezondheid van je baby. Er wordt voornamelijk gekeken of je baby niet wordt geboren met een open rug of open schedel. Dit is geen pretecho, maar als er bij de 20 weken echo het geslacht al te zien is en je wil deze weten dan kan de echoscopist jou en je partner al vertellen of jullie een jongen of een meisje zullen krijgen. De 20 weken echo wordt vergoed door je verzekering. De echo is niet verplicht om te doen.

ZwangerschapsbolaDaarnaast worden de zintuigen van je baby steeds beter en zal hij of zij steeds beter geluiden kunnen opvangen. Daarom zie je ook vrouwen met een balo. De zwangerschapsbalo is een ketting met onderaan een belletje waar een balletje in zit die rinkelt bij bewegingen. Dit geluid kan de baby opvangen vanaf deze periode. Na de zwangerschap kan dit geluid er voor zorgen dat de baby kalmeert in onrustige situaties wanneer hij of zij dit geluid weer hoort. Het geluid van het belletje geeft dan namelijk weer een vertrouwd gevoel. Op de afbeelding hiernaast vind je een voorbeeld van de zwangerschapsbalo.

Daarnaast gaat je baby ook steeds meer vruchtwater inslikken. Dit is een goede oefening voor de spijsvertering. Hiermee wordt gelijk de eerste ontlasting van je baby geproduceerd. Deze wordt ook wel meconium genoemd en is meestal zwart en kleverig.

Jij in week 20 van de zwangerschap

De meeste zwangerschapskwaaltjes zijn inmiddels voorbij of in ieder geval de meest ernstige. Je buik wordt nu steeds groter en het wordt steeds beter zichtbaar dat je zwanger bent. Soms zul je je baby al wel eens voelen trappen, maar als je dit nog niet hebt gevoeld dan is dit geen reden voor paniek. Vooral vrouwen die in het verleden al eerder een bevalling hebben meegemaakt voelen eerder het trappen van de baby. Dit komt omdat de buikspieren bij hen al eerder zijn opgerekt, waardoor het trappen nu duidelijker te voelen is in je buik.

Het kan zijn dat je nog wel last zult krijgen van duizeligheid. Dit kan komen doordat er nu extra bloed door je lichaam stroomt wat kan samengaan met een lage bloeddruk. Indien je hier vaker duizelig van wordt of zelfs moet flauwvallen dan is het raadzaam om hiermee naar de huisarts, je verloskundige of de gynaecoloog te gaan. Het kan zijn dat je bloedarmoede of ijzergebrek hebt.


19 weken zwanger
21 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *