Zoals we allemaal al weten heeft de zwangerschap veel nadelen en voordelen. Uiteindelijk is er één voordeel wat het allemaal waard is, een gezond kind op de wereld zetten! Toch zijn er verschillende symptomen waar we vooraf aan willen werken om de gehele zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen. In dit artikel gaan we het hebben over de zwangerschapsstrepen, ook wel striae genoemd. Dit zijn de strepen op je huid die zich onderhuids gaan vormen. Naast dat we er na de zwangerschap het liefst weer strak uit zien willen we natuurlijk ook dat je lichaam er nog mooi uitziet en wil je deze strepen op je huid het liefst voorkomen. Is dit te voorkomen en wat is er aan te doen? In dit artikel gaan we het er met je over hebben.

Waar komen de zwangerschapsstrepen vandaan?

Striae zijn de striemen in je huid die zich in het bindweefsel zullen vormen. In de afbeelding hierboven is het ook te zien. Deze strepen zullen zich voordoen wanneer je huid te snel zal groeien. Dit is ook vaak te zien bij mensen die in een korte tijd erg veel gewicht aankomen. Dit geldt voor mensen die teveel aan vet aankomen, maar kan ook bij sporters zijn die tijdens de spiergroei erg veel spieren ontwikkelen. Echter heeft men in de meeste gevallen controle over de voorgaande beide gevallen. Iets waar je geen invloed op hebt is het aankomen tijdens de zwangerschap. Door het snelle toenemen in gewicht is de rekbaarheid weg uit je je lichaam en zullen er scheuren in je bindweefsel ontstaan. Dit klinkt misschien erg pijnlijk, maar dit is het niet. Wel kan het veel jeuk gaan geven, maar deze jeuk zal week verdwijnen. De grootste kans tijdens de zwangerschap wanneer dit zich kan voordoen is als je 18 weken zwanger bent.

Tijdens de zwangerschap maakt jou lichaam veel verandering mee. Een van de meest logische en zichtbare veranderingen is dat je lichaam in omvang toeneemt. Je benen, billen, borsten en buik zullen veel gaan groeien. Deze groei gaat vaak in een groeispurt, waarbij je zult merken dat je plotseling veel zult groeien. Hiermee ontstaan dus de zwangerschapsstrepen op je huid.

Erfelijkheid

Deze zijn vaak niet te voorkomen tijdens de zwangerschap. Per persoon verschilt het in welke mate je hier last van kunt krijgen. Het wordt erfelijk bepaald in hoeverre de huid en het bindweefsel van iedere vrouw hier tegen kan en last krijgt van de striemen onder je huid. Wel kun je proberen om het zoveel mogelijk te beperken. Hieronder vind je een aantal tips om het zoveel mogelijk te beperken.

Voeding en sporten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om op je voeding te letten en voldoende te blijven bewegen. Eet genoeg voeding, zodat jij zoveel aankomt, zoals je behoort aan te komen op een gezonde wijze. Hiervoor vind je in dit artikel een schema met een overzicht. Let er op dat dit gemiddelden zijn.

Huidverzorging

Er zijn verschillende soorten crème tegen striae. Deze reduceren alleen de kans op het krijgen van zwangerschapsstrepen en voorkomen het niet geheel. Toch is het aangeraden om goed te smeren ook al denk je dat je er geen last van zult krijgen. Doordat de groei van je huid constant in een groeispurt kan gaan, kan het ineens sneller gaan dan je had verwacht. Het smeren van de striae crème kan namelijk geen kwaad om het gewoon bij te houden. Voornamelijk tijdens de periode voor en na week 18 van de zwangerschap is het goed om dit te doen.

Bindweefselmassage

Om je huid te laten wennen aan het oprekken kun je bindweefselmassages nemen. Dit kun je bij jezelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om het te laten doen bij een schoonheidssalon. Het klinkt misschien lekker in de oren. Een massage nemen tijdens je zwangerschap om striae te voorkomen, maar laten we je gelijk maar vertellen dat dit geen pretje is. Indien je het bij jezelf doet kun je de volgende stappen volgen: neem een warme douche en gebruik scrubhandschoenen. Hierna kun je je afdrogen en kan de massage beginnen. Pak je huid vast op de plekken waar de striae zich kan voordoen (onderbuik, dijen, borsten) en knijp en trek hier in de huid totdat het pijn doet.

Conclusie

Zoals we hiervoor al hebben aangegeven is het nooit te voorkomen. Echter aangezien het erg vervelend is om hier last van te krijgen wil je er natuurlijk alles aan doen om de kans op zwangerschapsstrepen/striae te voorkomen. Daarom raden wij je aan om de voorgaande tips mee te nemen tijdens de periode dat je zwanger bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *