Sport je altijd en wil je ook graag sporten tijdens de zwangerschap? In dit artikel wordt uitgelegd wat mogelijk is en hoe het precies zit. In een ander artikel op onze website hebben wij uitgebreid geschreven over sporten na de bevalling, in dit artikel zullen wij specifiek ingaan op het sporten tijdens de zwangerschap.De meest gestelde vraag is altijd ‘Mag ik wel sporten als ik zwanger ben?’ Ja, dat mag! En is ook zeker aan te raden. Het sporten tijdens de zwangerschap is juist erg sportief en goed voor je lichaam.

Sport is erg belangrijk, zowel voor, tijdens als na de zwangerschap. Het brengt diverse voordelen met zich mee. De belangrijkste hiervan zijn:

Waarom is sporten tijdens de zwangerschap echt goed?

Het grootste voordeel van een beetje sporten en bewegen tijdens de periode dat je zwanger bent is dat je minder ongemakken krijgt. Zo zul je minder rugpijn krijgen (welke veel zwangere vrouwen tevens krijgen) en wordt je pijngrens ook verhoogd, wat goed is. Een ander voordeel is dat je ook meer controle krijgt over je lichaam en voornamelijk je blaas, waardoor je minder last van incontinentie krijgt. Daarnaast biedt sport altijd mentale voordelen, het is een stukje ontspanning waardoor je minder stress hebt en een verkleining van de kans op depressie.

Ook is natuurlijk het zelfvertrouwen belangrijk, je houdt je lichaam fitter wanneer je regelmatig sport en je beter in je vel komt te zitten. Een veelgemaakte fout is dat vrouwen plotseling stoppen bij de zwangerschap, waarna na de zwangerschap er een flink aantal kilo’s bij zijn gekomen en ineens flink getraind kan worden.

Sport is erg belangrijk, maar combineer het ook met de juiste voeding tijdens zwangerschap en de belangrijke vitamines tijdens de zwangerschap, want eten en het binnenkrijgen van vitamines is ook een onderdeel dat erg belangrijk is en veelal onderschat wordt. Ten slotte door te sporten zorg je in het algemeen dat je minder snel ziek wordt en dat je kans op ziektes verkleint wordt, zo zul je minder snel een zwangerschapsvergiftiging krijgen en tonen diverse onderzoeken aan dat de kans op zwangerschapssuikerziekte met wel 30% verkleind kan worden. Dit laatste is erg belangrijk omdat het invloed heeft op je toekomstige kind.

Waar moet je opletten?

De meeste sporten kun je tijdens de periode dat je zwanger bent gewoon uitvoeren. Maar belangrijk is om altijd aan jezelf te denken, zorg dat je niet te gek doet en luister altijd naar je lichaam.

Nog een paar goede tips:

Welke sporten kan ik het beste doen als ik zwanger ben?

yoga en zwangerschapDiverse onderzoeken geven aan dat fietsen en zwemmen de beste sporten zijn tijdens de zwangerschap, omdat je hierbij niet je lichaamsgewicht draagt en deze dus minder belast. Terwijl je wel je hele lichaam goed kunt trainen. Andere sporten die goed uit te voeren zijn wandelen, dansen en yoga. Met name yoga is een erg ontspannende sport en is erg populair onder zwangere vrouwen vanwege de voordelen dat het biedt. Zoals bewust wording van je lichaam, om te gaan met zenuwen, stress en pijn, omgaan met specifieke zwangerschapsklachten en goede ontspanning. Belangrijk is bij sport is dat alles gedaan wordt in een rustig tempo, het kan zijn dat je de laatste weken van de zwangerschap niet meer kan sporten omdat je buik teveel in de weg zit. Probeer dan af en toe te wandelen om beweging te krijgen. Het is niet aan te raden om zware sporten te doen, ook skiën wordt afgeraden omdat de kans op blessures groot is.

Tip: Ook kun je altijd kijken of er bij jou in de buurt zwangerschapsgymnastiek wordt gegeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *