Vitaminen bij zwangerschap nodigVitaminen, die ook wel micro-voedingsstoffen worden genoemd, leveren een belangrijke bijdrage in de gezondheid van de zwangere vrouw en het ongeboren kind. Zo zou een tekort aan vitamine K kunnen leiden tot bloedingen terwijl een tekort aan vitamine B kan leiden tot problemen met de stofwisseling. De beschikbaarheid van vitaminen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van jouw baby. Een goed voedingspatroon met voldoende vitaminen en mineralen beschermt jouw ongeboren kind tegen de ontwikkeling van bijvoorbeeld diabetes en bloedarmoede.

Sinds je zwanger bent zal je regelmatig te horen hebben gekregen dat je moet eten voor twee. Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in. Eigenlijk komt het erop neer dat het ongeboren kind een toenemende behoefte heeft aan voedingscomponenten waardoor het kan groeien. Het is dus van groot belang dat je voldoende essentiële eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen naar binnen krijgt. Een groot misverstand is dat het slikken van grote hoeveel vitaminen en mineralen alleen maar goed voor je is. Een te grote hoeveelheid vitamine A zelfs schadelijk voor jou en de baby zijn. Het is daarom van groot belang dat je een uitgebalanceerd voedingspatroon volgt waarin alle vitaminen en mineralen in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn.

Hieronder zullen wij toelichten wat het belang is van elke vitamine.

Vitamine nodig tijdens de zwangerschap? Bekijk dit aanbod vitamine supplementen eens.

Vitamine A

Het is bekend dat vitamine A noodzakelijk is voor de celdeling en de weefselopbouw van het ongeboren kind. Het speelt ook een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de communicatie tussen zintuigen en de hersenen. Vitamine A speelt is hierbij ook nodig voor de algemene ontwikkeling van de foetus. Op latere leeftijd speelt vitamine A een belangrijke rol in het goed functioneren van de longen. Een overschot aan vitamine A kan een schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Vitamine B

Vitamine B is een groep van 8 water oplosbare vitamines die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling op celniveau. Deze B-vitamines, die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, zijn belangrijk voor de opslag en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten. Een tekort aan vitamine B kan gevolgen hebben voor de opbouw van het zenuwstelsel en de huid van het ongeboren kind. Ook wordt de bekende ochtendziekte toegeschreven aan een tekort aan Vitamine B. Daarom hebben vrouwen, aan het begin van de zwangerschap, een extra behoefte aan vitamine. Foliumzuur (Vitamine B11) vermindert bijvoorbeeld de kans op aangeboren afwijkingen.

Vitamine C

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is toch wel één van de bekendste vitaminen. Zo was het vitamine C tekort in de middeleeuwen verantwoordelijk voor het ontstaan van scheurbuik. Omdat ons lichaam een reserve opbouwt voor ongeveer 3 maanden, komt een vitamine C tekort tegenwoordig nauwelijks meer voor. Tijdens de zwangerschap is het aan te bevelen om gebruik te maken van een hoge dosering aan vitamine C. Deze hoge dosis heeft ook zijn positieve werking bij het herstel van verkoudheid, griep en andere ziekten.

Vitamine D

Vitamine D heeft een belangrijke ondersteunende rol bij de opname van fosfaat en kalk uit het voedsel. Om deze reden is vitamine D belangrijk bij de opbouw van het skelet en het gebit van het ongeboren kind. Vitamine D is al jarenlang in gebruikt bij zwangere vrouwen zonder dat het nadelige gevolgen heeft voor het ongeboren kind. Een extra dosis aan vitamine D is echter wel aan banden gelegd, dagelijks mag men 10 microgram (400 IE) aan vitamine D extra innemen.

Vitamine E

Vitamine E speelt vooral aan het begin van de zwangerschap een belangrijke rol in de vorming van het hart van het ongeboren kind. Vitamine E vraagt echter wel om een juiste dosering, een teveel en een tekort aan vitamine E kan schadelijke gevolgen hebben voor jouw baby. Een teveel aan vitamine E kan ook leiden tot een verhoogde kans op complicaties in de zwangerschap. Een teveel aan vitamine E kan weer tot gevolg hebben dat je een verhoogde kans hebt op bloedingen,

Vitamine F

Vitamine F is eigenlijk geen vitamine maar een op vitamine lijkende stof. In het verleden kregen deze stoffen ook de naam half-vitamine waaronder zij nog steeds bekend staan. Vitamine F wordt vertegenwoordigd door de vetzuren linolzuur en alfa-linoleenzuur. Omdat ons lichaam deze vetzuren niet kan aanmaken, zijn we op ons voedsel aangewezen. Deze halfvitamine spelen een belangrijke rol in de aanleg van het hart en de bloed- en lymfevaten van het ongeboren kind.

Vitamine K

Vitamine K, dat niet schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind, is erg belangrijk voor de bloedstolling. Dit geldt zowel voor de moeder als het ongeboren kind. Een tekort aan vitamine K geeft een verhoogde kans op bloedingen. Omdat ons lichaam in staat is om vitamine K zelf aan te maken zijn we niet alleen aangewezen op onze voeding. Een kind dat net geboren is, kan de eerste drie maanden zelf geen vitamine K aanmaken.

Hoeveel vitamine heb ik nodig?

Hoeveel vitamine je dagelijks nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van jouw fysieke gesteldheid, jouw voedingspatroon en jouw bewegingspatroon. Om deze reden dien je altijd overleg te plegen met jouw huisarts, voedingsconsulent of zwangerschapsconsulent, voordat je extra vitaminepreparaten gaat slikken. Doorgaans liggen de winkelschappen van drogisterijen vol met allerlei vitaminepreparaten in tablet, poeder en bruisvorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *