Nog maar 3 weken te gaan tot aan de bevalling. Je bent er bijna! Vorige week hebben we het gehad over de indalingsweeën welke je kunt hebben en je zwangerschapsverlof. Als je baby nog niet is ingedaald dan kan dit nog steeds gebeuren. Meer lezen hierover kan nog in het artikel van zwangerschap week 36. Inmiddels ben je weer een week verder en is er weer veel veranderd. We gaan het in week 37 hebben over de ontwikkelingen voor de baby en wat deze voor jou betekenen. Lees je weer met ons mee?

Je baby – 37 weken zwanger

Je hebt week 37 bereikt! Gefeliciteerd, want je baby is nu officieel klaar voor de echte wereld. De baby is nu namelijk ver genoeg ontwikkeld als hij of zij op dit moment geboren wordt. Dit betekend dat de kans erg groot is dat je baby gezond is wanneer hij of zij geboren wordt. Nog steeds is het ‘een vroege’ geboorte, maar er wordt na week 37 niet meer gesproken van een ‘vroeggeboorte’ of ‘premature geboorte’. Je mag dus blijf zijn dat je alweer in zwangerschap week 37 zit!

Wel zal je baby nog in gewicht en lengte toenemen de komende weken. Op dit moment is je baby 3100 gram zwaar en 46,5 centimeter lang. Dit is al een heel stuk zwaarder dan 10 weken geleden. Toen je namelijk 27 weken zwanger was, woog je baby namelijk nog maar rond de 800 gram. Dat is toch een behoorlijk verschil! Voor de bevalling zal je baby nog een paar honderd gram groeien en een aantal centimeter langer worden, zolang hij of zij nog even in je baarmoeder blijft wonen.

Verder is je baby nog druk bezig met het oefenen van ademen. De baby doet dit door het in- en uitademen van het vruchtwater. De laatste donshaartjes die de baby op de huid had zullen er deze week vanaf vallen en verdwijnen in het vruchtwater. Ditzelfde geldt voor het smeer dat de baby nog op de huid heeft. Dit slikt de baby in en zal zorgen voor de eerste ontlasting van de baby na de geboorte.

Jijzelf – Zwangerschap week 37

Enkele weken terug zul je vast wel eens flink last hebben gehad van de trappen en stoten van de baby. Dit is niet gek, want deze kunnen zelfs zo hard aankomen dat aanstaande moeder er zelfs kneuzingen en blauwe plekken van oplopen. Als je baby in week 37 al in ingedaald dan zullen de trappen en stoten een stuk minder zijn. Door de groei van de baby en de ligging in je bekken houdt de baby minder ruimte over om te bewegen.

Als je baby gaat indalen komt er ook meer druk op je blaas te staan. Dit kan vervelend zijn als je al vaker naar de wc moest. Deze extra druk op de blaas kan er namelijk voor zorgen dat je nu nog vaker naar de wc moet. Door het indalen van de baby komt er minder druk op je maag te staan. Indien je last hebt van brandend maagzuur dan zal dit nu verminderen. Dat is dan weer positief toch!

Indien je hele zwangerschap goed is verlopen dan mag je vanaf nu ook thuis bevallen. Ook al wil je wel thuis bevallen dan is het nog altijd goed om een koffer of tas bij huis te hebben met de spullen die je nodig hebt als je in het ziekenhuis zou bevallen. Je weet namelijk maar nooit hoe het allemaal gaat lopen en wie weet dat je deze tas plotseling toch nog nodig hebt!

Het verschilt voor iedere vrouw hoe de bevalling begint. Bij sommige vrouwen breken eerst de vliezen en bij andere vrouwen gebeurt dit pas tijdens de weeën. Bij de ene vrouw komen de weeën juist rustig op en bij de andere zijn het plotselinge pijnlijke steken. Ook zijn er vrouwen die al wekenlang voorweeën en harde buiken hebben. Als je al eerder zwanger bent geweest dan is de kans ook groter dat je last van voorweeën hebt en harde buiken hebt.


36 weken zwanger
38 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *