Thuis bevallen, een optie die vele vrouwen kiezen. Het is niet altijd mogelijk om thuis te bevallen. Wanneer je een goede zwangerschap hebt gehad, je kind goed ligt en zowel jij als het kind in gezonde toestand zijn: dan heb je de mogelijkheid om thuis te bevallen.

Uiteraard is een bevalling thuis altijd samen met een verloskundige.

Belangrijk is de voorbereiding als je thuis wilt bevallen. Zoals velen ook zeggen ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ klopt dit hier volledig. In dit artikel vindt je dan ook informatie als je thuis optimaal wilt bevallen met de juiste voorbereiding. Wij geven hier tips, advies en een handige checklist aan benodigdheden als je ervoor kiest om thuis te bevallen.

Als ouder heb je de mogelijkheid om thuis te bevallen als je tussen de 37 en 42 weken bevalt en er een ziekenhuis op dertig minuten afstand is. Om zeker te weten of je thuis mag bevallen, bespreek je dit altijd met je verloskundige welke je ook advies zal geven.

De voorwaarden om thuis te bevallen

Wanneer je thuis wilt bevallen is het raadzaam aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  1. Er moet stromend water zijn op de verdieping waar je bevalt.
  2. Het is niet raadzaam om te bevallen op een hoge etage, voor als er noodgevallen zijn.
  3. Je moet snel vervoerd kunnen worden als dit nodig is.
  4. Je bed is minimaal 80 centimeter hoog (dit kan je verhogen door bedverhogers te gebruiken).
  5. Je kraampakket ligt binnen handbereik.

De voor- en nadelen van thuis bevallen

Veel ouders wegen de voor- en nadelen af van een thuis bevalling. Het is daarom goed om alles een rij te zetten zodat je zelf de juiste keuze kunt maken.

Voordelen:

Nadelen:

Belangrijk is om als ouders goed op tijd een beslissing te maken waar je beide achterstaat. Zelf onderzoek doen en de voor- en nadelen tegen elkaar laten afwegen kan daarbij helpen.

Een paar handige tips als je thuis bevalt

Wat heb ik allemaal nodig om thuis te bevallen?

Wij hebben een grote handige checklist gemaakt van alle benodigdheden om thuis te kunnen bevallen.

Leuk om te weten

Wist je dat Nederland één van de weinig landen is waar vrouwen zelf mogen bepalen tot een bepaalde hoogte om thuis te bevallen. In vele landen is het verplicht om te bevallen in het ziekenhuis. Nederland heeft ervoor gekozen om mensen zelf de beslissing te geven als zij voldoen aan de voorwaarden. Nederland heeft hiervoor gekozen vanuit de visie dat zwangerschap, bevalling en kraamperiode natuurlijke gebeurtenissen zijn, waarbij onnodig medisch ingrijpen voorkomen moet worden. Daarnaast zijn de verloskundige in Nederland zeer goed opgeleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *