Ben je het wachten al zat? Je dacht dat je er bijna was, maar deze laatste weken lijken wel een eeuw te duren. Nog even geduld! Je baby kan namelijk al elk moment komen.

Vorige week hebben we het gehad over de ontwikkeling in het gewicht van de baby en wat 38 weken zwanger zijn voor jou betekend. Deze week gaan we het hebben over 39 weken zwanger zijn. Op deze pagina lees je meer over je aanstaande baby en wat deze week voor jou kan betekenen.

Je baby – 39 weken zwanger

In week 39 is je baby ongeveer 3300 gram zwaar en is hij of zij nu 49 centimeter lang. Je baby groeit dus nog steeds door tot aan de bevalling, maar deze groei gaat niet meer zo hard als voorheen. Toen groeide je baby namelijk nog wel eens 200 of 300 gram in de week. Als je de groei van deze week vergelijkt met die van vorige week dan zie je dat hij of zij deze week maar 100 gram is gegroeid. Dit is trouwens maar goed ook voor jou en voor de baby. Jij houdt namelijk steeds minder ruimte over in je buik en zit er niet op te wachten dat het er nog krapper gaat worden. Het liefst kon je nu gelijk bevallen om je kindje in je armen te mogen houden!

Het lichaam van de baby bestaat nog maar weinig uit kalk om de geboorte straks soepel te laten verlopen. De schedel bestaat ook voor een groot gedeelte uit kraakbeen. Dit is noodzakelijk om de bevalling goed te doorstaan. De schedel bestaat ook uit verschillende delen en kans zelfs schuiven. Het kan zijn dat het hoofdje van jullie baby er direct na de geboorte nog vreemd uitziet. Dit trekt met een aantal dagen weg.

Mocht je baby nu geboren worden dan heeft hij of zij nog blauwe ogen. Dat betekend niet dat deze blauwe kleur zal blijven. Pas na de geboorte kan de kleur gaan veranderen. Dit komt omdat de oogkleur van mensen loopt van licht blauw, naar groen en dan naar (donker)bruin. De hoeveelheid pigment (kleurstof) die je ogen mee krijgen bepalen hoe ver dit gaat. Toch kun je de oogkleur van de baby al een beetje voorspellen. Benieuwd? Lees het artikel over oogkleur baby voorspellen. Leuk dat je al een inschatting van de ogen kunt maken aan de hand van die van jou en van je partner toch?

Kan je je ook nog herinneren dat toen je 25 weken zwanger was je huidskleur van de baby ging veranderen? Deze was voor 25 weken namelijk nog doorzichtig. Door de ontwikkeling van de bloedvaten werd de huid roze van kleur. Op dit moment is de huid zich weer aan het ontwikkelen. In plaats van een mooie roze kleur wordt de huid nu witter van kleur. Je hebt de laatste weken veel gelezen over de groei van het vet op het lichaam. De hoeveelheid vet zorgt er weer voor dat de huid witter wordt. De hoeveelheid vet/huid wordt nu namelijk relatief gezien meer dan voorheen. Ook heeft de baby nog geen pigment opgebouwd. Vaders met een donkere huidskleur hoeven zich niet direct zorgen te maken als ze een baby met een donkerdere kleur hadden verwacht.

Jijzelf – zwangerschap week 39

Je bent bijna op het toppunt van de zwangerschap en hoogstwaarschijnlijk voelt dit ook zo. Veel dingen worden steeds moeilijker om te doen, maar toch is het belangrijk om te blijven bewegen, ook al is dit niet altijd even prettig. Een tip om toch te blijven bewegen, maar je lichaam niet te overbelasten, is door te gaan zwemmen. Zwemmen voelt ook voor jouzelf erg prettig aan. Het water vangt namelijk een deel van het gewicht op en je zult niet snel een beweging maken die ongemakkelijk is voor je lichaam. Ook stoot je niet erg snel ergens tegen aan wat met veel andere sporten wel kan gebeuren. Pas op met de mensen die voor, naast of langs je zwemmen dat ze niet in je buik trappen. Het beste is om ruime afstand te houden.

Heb je al tekenen gehad dat de bevalling snel van start kan gaan? Voorbeelden van tekenen dat je bevalling er aan kan komen zijn regelmatige samentrekkingen in je buik, misselijkheid, diarree, breken van de slijmvliezen of verlies van de bloedprop. Mochten deze zich bij jou voordoen dan kan het ook goed dat het nog even gaat duren voordat de baby er daadwerkelijk komt. Soms uren, dagen of toch nog een aantal weken.


38 weken zwanger
40 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *