Je baby is al goed gevormd en het is nog maar een paar weken tot aan de bevalling. Ben je er al klaar voor? En ga je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Misschien wil je wel in het bad bevallen.

Vorige week tijdens 33 weken zwangerschap hebben we het gehad over de ontwikkelingen van de baby en de ontwikkelingen voor jou. We hebben het gehad over de trappen van de baby. Nu je baby sterker wordt en het vruchtwater verminderd zullen de trappen bij jou ook harder aankomen. Verder kan het nu zijn dat jij meer last krijgt van zwangerschapsdementie. Vergeten aan de sleutels liggen of of je de voordeur wel op slot hebt gedaan toen je thuis weg ging? Dat is zeker niet gek. Meer weten over wat er tijdens week 34 gebeurd met je baby en wat deze week betekend voor jou? Lees dan verder mee op de pagina.

Je baby – Zwangerschap week 34

Op dit moment is je baby 2250 gram zwaar en is hij of zij 42,5 centimeter lang. Dat gaat de goede kant op! Doordat je baby nu steeds groter aan het worden is (in lengte en omvang) houdt hij of zij minder ruimte over om te bewegen. Voor jou kan dit een voordeel zijn wanneer je erg veel last had van de trappen van de baby. De kracht die van de trappen afkomt kan namelijk flink oplopen en hard aankomen bij jou. Doordat je baby minder ruimte over houdt om te bewegen in je buik zal hij of zij jou nu nog moeilijk trappen kunnen geven. je zult voornamelijk nog bewegingen van de baby voelen.

Verder gaat het goed met de groei en ontwikkeling van je baby. Mocht het nu gebeuren dat je al gaat bevallen dan heeft de baby al een overlevingskans van meer dan 99%. Toch is het voor de gezondheid van de baby het beste als de zwangerschap nog helemaal wordt afgemaakt. De longetjes bijvoorbeeld moeten zich nog wat verder ontwikkelen. Indien de baby nu namelijk geboren zou worden dan moet hij of zij nog wel eerst in de couveuse.

De voorgaande weken hebben we het gehad over de ligging van de baby. Hopelijk ligt je baby nu in de juiste houding (achterhoofdsligging). Is dit niet het geval dan kan er een poging worden gedaan om de baby te draaien. De gynaecoloog of verloskundige zal dat een poging doen om de baby uitwendig te draaien. Dit wordt gedaan door één hand op het kontje van je baby te leggen en één hand op het hoofdje. Vervolgens wordt geprobeerd om te baby te draaien. Dit lukt echter niet altijd. Bij vrouwen waarvan het de eerste zwangerschap is, lukt uitwendig draaien bij één op de drie vrouwen. Bij vrouwen waarvan het niet de eerste zwangerschap is, is de kans dat het bij 2 op de 3 vrouwen lukt.

Jijzelf – Zwangerschap week 34

Heb je er voor gekozen om 6 weken voor je uitreken datum met zwangerschapsverlof te gaan of 4 weken voor je uitreken datum? Als je voor 6 weken hebt gekozen dan zullen die weken nu ingaan. Je hebt meer tijd voor jezelf, je partner en voor de voorbereidingen voor de baby. De laatste dingen die je nog wilde doen heb je nu de tijd voor, maar waarschijnlijk heb je de meeste voorbereidingen in de weken hiervoor al wel afgerond, zoals het kijken naar babykleren, een babyfoon voor de kinderkamer of een kinderwagen. Indien je het idee hebt dat je nesteldrang tijdens de zwangerschap hebt dan dien je er wel op te letten dat je ook weer niet teveel gaat doen in deze periode. Neem de rust die jij en de baby allebei nodig hebben. Deze rust heeft je buik en de baby de laatste weken nog nodig om even een harde groeispurt te maken. Ondanks dat je baby al aardig is volgroeid, moet het in gewicht nog een stuk gaan toenemen.

Ook is het normaal dat je baby rond week 34 van de zwangerschap gaat indalen. Hierbij zakt je baby met het hoofdje onderin de bekken en blijft daar vast zitten tot aan de bevalling (indien je baby in de juiste houding ligt). Dit kan gepaard gaat met indalingsweeën. Sommige vrouwen kunnen hierbij pijn ervaren, maar anderen voelen er soms juist weer helemaal niks van. Indalingsweeën zorgen niet voor ontsluiting. Het kan ook zijn dat je deze al in een van de voorgaande weken hebt gehad of later nog krijgt. Het kan ook dat je deze helemaal niet krijgt. Bij de bevalling heb je in dat geval geen zekerheid over de ligging van je baby. Indien dit je eerste bevalling is dan heeft je baby nog tot week 37 om in te dalen.

33 weken zwanger
35 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *