Inmiddels ben je 18 weken zwanger en gaan de veranderingen in je lichaam maar door. Sommige van deze veranderingen zul je goed vernemen en andere veranderingen heb je amper door. Daarom is het natuurlijk leuk om er over te lezen wat er voor jou en je baby aan het veranderen is. Zo hebben we vorige week in week 17 van de zwangerschap gelezen dat de baby al licht en geluiden kan gaan opmerken. Wanneer je met een fel licht op je buik schijnt dan zal je baby hoogstwaarschijnlijk van het licht wegdraaien. Ook kan hij of zij al vast aan de stem van haar moeder gaan wennen. In dit artikel gaan we het hebben over de veranderingen voor jou en voor je baby nu je 18 weken zwanger bent.

Jou baby tijdens week 18 van de zwangerschap

Je bent vast erg benieuwd naar de ontwikkelingen van je baby tijdens deze periode. Vandaar dat je ook dit artikel aan het lezen bent. We zullen je op deze pagina de belangrijkste ontwikkelingen over je baby vertellen en de veranderingen die in jou lichaam plaatsvinden. Op dit moment is je baby iets meer dan 14 centimeter groot en weegt hij of zij nog maar 190 gram. Je baby is nog steeds aan het trainen voor de buitenwereld. Misschien heb je al wel een aantal trappen van je baby gevoeld? Dit kan namelijk al goed. Hij of zij is veel aan het bewegen. Door de bewegingen in het vruchtwater worden de spieren getraind. Daarnaast slikte je baby soms een slokje vruchtwater wat het later weer uit plast. Dit doet de baby om de longen, nieren en maag- en darmkanalen uit te oefenen.

Een andere belangrijke ontwikkeling bij de baby is de stof Myeline. Deze stof zorgt er voor dat de boodschap van de zenuwen sneller worden doorgegeven aan de hersenen van de baby. Zo worden de zintuigen van de baby ook steeds verder ontwikkeld. De reuk, smaak, tast, zicht en gehoor worden steeds verder ontwikkeld.

Jou lichaam tijdens week 18 van de zwangerschap

Jou lichaam groeit steeds verder tijdens de zwangerschap. Het straalt nog net niet van je lichaam af dat je zwanger bent. Je hebt al een buikje en tijdens deze periode zul je merken dat je benen, borsten en billen steeds grotere worden. De groei gebeurt steeds in een groeispurt. Je zult merken dat je iedere keer plotseling erg veel zult groeien. Een nadeel hierbij kan zijn dat je onderhuids bindweefsel scheurt. Een andere benaming is ook wel striae. Dit hebben mensen ook die erg snel in gewicht aankomen tijdens een korte periode. Het grote nadeel van striae is dat de strepen niet zullen verdwijnen na de zwangerschap. Wel kun je een crème kopen voor bindweefselmassage. Dit verzacht je huid, maar de striae is niet altijd te voorkomen. Ook kan het erg veel jeuk geven aan je lichaam. De jeuk is natuurlijk vervelend, maar dit verdwijnt weer na de zwangerschap.

Tip tijdens 18 weken zwanger – Bindweefselmassage & Positiekleding

We raden je aan om jezelf eens een bindweefselmassage te geven of deze te nemen bij een schoonheidssalon in de buurt. Het klinkt misschien erg lekker een bindweefselmassage, maar we kunnen je al wel meteen vertellend dat een bindweefselmassage niet prettig is. Neem hiervoor eerst een warme douche en gebruik scrubhandschoenen. Wrijf in je huid op de potentiële plekken voor bindweefsel. Nadat je de huid hebt afgedroogd kun je het insmeren met bodylotion. Pak de huid vast op de plekken waar striae kan ontstaan tussen twee vingers en trek hieraan totdat het pijn doet. Ook na de massage kun je het insmeren met bodylotion of crème. Indien je niet helemaal zeker weet hoe het moet of zeker wilt zijn dat het goed gebeurt dan kun je natuurlijk ook naar een schoonheidssalon om de massage te laten doen.

Daarnaast is het goed om te gaan kijken naar positiekleding indien je dit nog niet hebt gedaan. Je lichaam zal nu snel gaan groeien en je kunt hier beter op tijd mee zijn. Voor iedereen verschilt het hoeveel er aan zwangerschapskleding wordt gekocht. Zo heeft de een genoeg aan een paar stretchshirts, een zwangerschapsbeha en een paar zwangerschapsbroeken en zal de andere de hele kledingkast aanpassen met allerlei zwangerschapskleding.

17 weken zwanger
19 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *