Je bent inmiddels 25 weken zwanger en bent daarmee al een heel eind! Vorige week toen je 24 weken zwanger was heb je waarschijnlijk gelezen over de ontwikkelingen voor jou en voor de baby. We hebben het over het volgende gehad: voor de baby ontwikkelen de hersenen zich steeds verder en ontwikkelen de smaakpapillen zich. Daarnaast ontwikkelt de baby een beschermlaagje (vernix) van donshaar en slijm. Ook zul jij steeds meer het gevoel hebben dat je echt zwanger bent nu jou baarmoeder bijna net zo rond is als een voetbal. Op deze pagina gaan we het hebben over de ontwikkelingen van week 25 tijdens de zwangerschap voor de baby en voor jou.

Je baby: 25 weken zwanger

Je baby weegt inmiddels 650 gram en is 32,5 centimeter lang. Hiermee blijft hij of zij iedere week hard doorgroeien. Straks bij de bevalling zal de baby hoogstwaarschijnlijk rond de 50 centimeter lang zijn en rond de 3500 gram wegen. Je baby heeft dus nog ongeveer 15 weken om 20 centimeter te groeien en moet nog heel wat kilo’s gaan aankomen deze weken! Waarschijnlijk zul je ook wel vernemen dat je baby zwaarder wordt, omdat je zo nu en dan trappen en stoten voelt van de baby. Dit doet hij of zij om de spieren te kunnen trainen. De bewegingen in het vruchtwater kosten kracht en op deze manier worden de spieren getraind. Daarnaast heeft de baby op dit moment nog de ruimte om te oefenen. Na de bevalling heeft de baby namelijk minder ruimte om bewegingen te maken.

Vorige week hebben we het over de beschermlaag van de baby gehad. Dit is niet het enige wat er op de huid veranderd. Iets anders is namelijk dat de huidskleur aan het veranderen is. Voorheen was de huidskleur namelijk doorzichtig. Op dit moment ontwikkelen de bloedvaten zich verder en worden deze gevuld met bloed. Ook wordt je baby voller, waardoor de huid strakker zal gaan staan en hierdoor een steeds meer levensechte uitstraling krijgt.

Jij tijdens week 25 van je zwangerschap

Je baarmoeder groeit door en heeft inmiddels de grote bereikt van een voetbal. Wanneer je loopt, fiets, zit of iets anders zul je goed vernemen dat je zwanger bent. Andere mensen zullen wel vaker gaan vragen of ze even aan je buik mogen voelen en wellicht zul je er zelf ook wel vaak genoeg aan voelen. De trappen en stoten worden steeds beter voelbaar.

Daarnaast is de hartklopping van de baby ook steeds beter te horen. Wanneer je partner of iemand anders zijn oor op jou buik legt is het hartje van de baby misschien al wel te horen. Leuk om eens uit te proberen! Indien je het probeert dan kan je partner (of iemand anders) zijn oor het beste ongeveer 10 centimeter onder de navel leggen. Op deze plek heb je de grootste kans om je baby te kunnen horen.

Verder controleert de verloskundige bij jou de bloeddruk om te voorkomen dat je een te hoge bloeddruk krijgt. Indien je namelijk last hebt van een te hoge bloeddruk heb je de kans op zwangerschapsvergiftiging en dat kan slecht zijn tijdens de zwangerschap. Bij een zwangerschapsvergiftiging werkt de placenta namelijk minder goed.

Tips tijdens week 25 van de zwangerschap

Heb je al nagedacht over de bevalling? Je hebt nog wel even, maar het is wel verstandig om nu alvast te bepalen voor jezelf waar en hoe je wilt bevallen. Wil je namelijk het liefst in het ziekenhuis bevallen? Bekijk dan via de voorgaande link onze tips en het advies om thuis te bevallen. Zo kun je de checklist afgaan, zodat je weet waar je je op moet voorbereiden. Ook kun je er voor kiezen om thuis te bevallen. Als je thuis bevalt kun je ook in bad bevallen. Om thuis te bevallen hebben wij namelijk ook een checklist gemaakt die erg handig is om gebruik van te maken! Kies je er voor om in bad te bevallen? Bekijk dat of jullie bad aan de criteria voldoet. Samen met je partner kun je bespreken wat jullie de meest prettige optie is.


24 weken zwanger
26 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *