Waar we in een artikel artikel op onze blog Zwangerschap-online.nl al hebben geschreven over tips en advies om thuis te bevallen, gaat dit artikel over bevallen in het ziekenhuis. Beide opties zijn namelijk mogelijk in Nederland (gelukkig). In Nederland heb je als zwangere vrouw zelf de mogelijkheid om te kiezen. De ene kiest liever om thuis te bevallen waar de ander liever kiest om te bevallen in het ziekenhuis. Maar ook niet altijd heb je de optie, soms is bevallen in het ziekenhuis verplicht.

De term voor een ziekenhuis bevalling wordt ook wel klinische bevalling genoemd. Belangrijk om te weten is dat een gynaecoloog verantwoordelijk is voor de klinische bevalling, een klinisch verloskundige begeleid de hele bevalling. Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis, welke wij hier zullen opsommen:

De ligging van je baby

Wanneer je baby niet optimaal ligt wordt het aangeraden om in het ziekenhuis te bevallen. De kans dat een complicatie optreed is namelijk groter, de meest voorkomende liggingsafwijking wordt ook wel de stuitligging genoemd.

Vroeggeboorte

Wanneer de bevalling voor de 37e week van de zwangerschap begint, wat regelmatig voorkomt. Dit betekent dat het kind extra medische verzorging nodig heeft, het is daarom raadzamer in het ziekenhuis te bevallen.

Keizersnede

Bij een keizersnede zul je uiteraard naar het ziekenhuis moeten voor de medische ingreep.

Een moeizame eerste bevalling

Heb je de eerste bevalling moeilijk ervaren, dan is het beter om in het ziekenhuis te bevallen. De kans is namelijk groter dan ook tijdens deze bevalling wat meer complicaties optreden.

Meerling

Ook bij de bevalling van een meerling is de kans op complicaties groter, waardoor het wordt aangeraden niet thuis te bevallen.

Wanneer naar het ziekenhuis gaan?

Een vraag die wordt gesteld door vele zwangere vrouwen en geheel terecht is. Hoe zit het precies? Elke verloskundige praktijk heeft zijn eigen richtlijnen wanneer je het beste de verloskundige kunt bellen. Zij zullen vervolgens adviseren wanneer het beste is om naar het ziekenhuis te gaan. Wanneer de volgende situaties optreden is het altijd belangrijk de verloskundige te bellen:

Wanneer je naar het ziekenhuis gaat, laat iemand anders rijden. Zorg dat je iemand hebt die voor je kan rijden of bel anders een taxi.

Goed om te weten: De meeste ziekenhuis hebben ook een soort van voorlichtingsbijeenkomst over bevallen in het ziekenhuis/klinische bevalling. Zij geven informatie en laten de verloskamer alvast zien. Je krijgt hier altijd handige tips mee waardoor je beter voorbereid bent op de situatie. Een aanrader om zeker bij te wonen.

Heb altijd een ziekenhuis tas klaar liggen

Je weet als zwangere vrouw nooit exact wanneer de bevalling begint. Het is daarom raadzaam vanaf week 37 een ziekenhuistas klaar te hebben liggen. De tas bevat belangrijke spullen die handig zijn om mee te nemen wanneer je naar het ziekenhuis moet. De volgende spullen zitten hier vaak in verwerkt:

Kleding

Kleding is altijd noodzakelijk, denk aan de kleding waar je in bevalt maar ook nachtkleding en schone kleding voor erna. Voor bevallingen wordt vaak gebruik gemaakt van een nachtjapon of lang t-shirt. Heb je heel lang haar? Dan kan een elastiekje ook van nut zijn.

Ook kleding voor de baby is natuurlijk een must, je kind moet goed warm blijven. Kies voor kleding met lange mouwen. Ook goed om mee te nemen zijn een rompertje, sokken, een mutsje en jasje. Kleding van het kind is altijd circa maatje 50/56.

Maxi-cosi

Om je kind te vervoeren naar huis wanneer je uit het ziekenhuis bent ontslagen is een maxi-cosi verplicht. Goed is om altijd even te oefenen hoe de maxi-cosi precies werkt.

Het belang van een fototoestel

De prachtige en bijzondere momenten als dit wil je natuurlijk vastleggen. Zorg daarom altijd voor een goed opgeladen fototoestel of videocamera die klaar ligt.

Wat kost mij een ziekenhuisbevalling?

Ook goed om te weten, want wat kost een ziekenhuisbevalling anno 2015? Je betaald een eigen bijdrage voor het gebruik van de verloskamer, niet voor de verloskundige zorg die je krijgt. In 2015 is de bijdrage vastgesteld op €316,87. Het is afhankelijk van je zorgverzekering of hier ook een deel van kan worden vergoed. Het is daarom altijd handig om even je zorgverzekeraar te contacteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *