Je bent inmiddels ook alweer over de helft van het 2e trimester, ofwel een aantal weken alweer over de helft van je zwangerschap. De tijd vliegt er de ergste symptomen van de zwangerschap heb je aan het begin al wel gehad. Vorige week toen je 22 weken zwanger was hebben wij je de tip gegeven om te genieten van deze periode met je partner. Gezien je nu nog activiteiten kun doen en je nog met z’n tweeën bent. Over een aantal maanden hebben jullie er namelijk iemand bij om dagelijks voor te zorgen. Daarom is het nu wellicht de perfecte tijd om te gaan shoppen voor de kinderkamer of kinderkleding te kopen. Deze week gaan we het verder hebben over de ontwikkelingen voor de baby tijdens 23 weken zwangerschap en wat de veranderingen voor jou meebrengen.

Je baby – 23 weken zwanger

Je baby is inmiddels alweer een halve kilo zwaar en is 30,5 centimeter. Hij of zij is dus flink aan het doorgroeien in jou buik. Op dit moment groeit het lichaam sneller dan het hoofd. Hiermee komen de verhoudingen aan het eind van deze maand gelijk met die van een pasgeboren baby.

Daarnaast is je baby inmiddels flink aan het trainen. Zowel met de ademhaling als het het sterker worden van de spieren. Je baby is namelijk in het vruchtwater aan het bewegen. Soms zul je de bewegingen al wel kunnen vernemen. Het kost namelijk kracht om bewegingen te maken in het vruchtwater en hiermee worden de spieren getraind. Soms pakt de baby al wel eens iets vast, zoals de eigen voet, andere hand of de navelstreng. Daarnaast oefent de baby al een aantal weken de eigen ademhaling, zoals we in eerdere weken al hebben verteld. Dit doet hij door vruchtwater in te slikken.

Tenslotte ontwikkelen de zintuigen zich continue verder. Voorheen was het nog wel eens twijfelachtig of je baby al dingen kon verstaan. Nu zal de baby de buitenwereld steeds beter kunnen horen. Jou stem, de geluiden om je heen en van anderen kan je baby nu steeds beter gaan vernemen. Het kleine mensje in jou buik zal dus vertrouwd raken met jou stem wanneer hij of zij straks de buitenwereld betreedt. Daarnaast geldt ditzelfde vertrouwde gevoel ook voor sommige muziek. Wanneer je veel naar bepaalde muziek luistert dan bestaat de kans dat de baby na de geboorte rustig wordt van deze muziek door de herkenbaarheid ervan.

Jou lichaam – 23 weken zwanger

Jou lichaam blijft door groeien en het zal nu wel goed te zien zijn dat je zwanger bent. Ook je borsten zullen groeien en het is goed mogelijk dat er al vloeistof uit je borsten komt. Deze eerste vloeistof heet colostrum en is de eerste borstmelk die je produceert. Deze melk is transparant gelig van kleur en is rijk aan voedingsstoffen voor de baby. Ook wanneer je deze nog niet produceert in week 23 dan is er niks aan de hand. Het is volkomen normaal als je pas na de geboorte zwangerschapsmelk produceert. Het kan ook dat je in de laatste weken van de zwangerschap colostrum gaat produceren.

Colostrum bevat veel afweerstoffen die je baby beschermen tegen bacteriën. Er zitten meer vitamines, mineralen en eiwitten in dan normale voeding en juist weer minder vetten en suikers. In feite is het een soort van supermelk voor de baby.

Tips tijdens week 23

Weet je het geslacht al van je baby. Misschien heb je de 20 weken echo gedaan en weet je nu ook welk geslacht je baby heeft. Indien je het geslacht nog niet weet dan kun je er ook voor kiezen om een pretecho te laten maken. Dit is namelijk een leuke manier om het geslacht van je baby te ontdekken samen met je partner, maar je kunt er ook voor kiezen om te wachten op de bevalling.

Daarnaast moet je blijven genieten van de tijd die je nog met je partner hebt. Ondanks dat je apetrots mag zijn op je baby zul je ook een zware periode tegemoet gaan. Bekijk alle klusjes, zoals het inrichten van de babykamer, als een leuk iets om te doen.


22 weken zwanger
24 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *