De tijd gaat hard. Je bent alweer 30 weken zwanger en ziet op de kalender dat je nog maar 10 dagen hoeft af te tellen, totdat je de kleine kunt verwachten. Vorige week in je 29 weken zwangerschap hebben we het gehad over de groei van de baby en de voeding die daarbij hoort. Verder hebben we het over jou gehad en dat je op dit moment wellicht erg veel de neiging hebt naar alles in huis schoon te maken en op te ruimen. Oftewel nesteldrang tijdens zwangerschap. Deze week gaan we het weer hebben over de veranderingen voor jou tijdens week 30 en die van de baby. Blijf je er bij? Nog een paar weekjes te gaan!

Je baby – 30 weken zwanger

Op dit moment is je baby ongeveer 1300 gram zwaar en 38 centimeter lang. Dat is alweer 200 gram zwaarder dan vorige week! Ook de komende weken zal de groei in het gewicht hard doorgaan. Dit zal voornamelijk bestaan uit vetlagen die het aan het opbouwen is om straks helemaal op kracht te zijn voor de buitenwereld. Je baby is namelijk beter in staat om zichzelf warm te houden met deze vetlagen.

Alle vitale organen van de baby zijn ontwikkeld en de baby is in feite al bijna klaar voor de buitenwereld. Zoals hiervoor aangegeven is je baby nog niet in staat om zichzelf warm te houden en is daarnaast kwetsbaar voor virussen en infecties. De komende weken staat de ontwikkeling van het immuunsysteem en de vetlagen centraal.

Daarnaast heeft is de baby op dit moment bezig met een positie in te nemen hoe het tot aan de bevalling zal liggen. In het geval dat je baby nog niet in de goede houding ligt hoef je je geen zorgen te maken. Je baby heeft nog twee weken om te draaien.

De donshaartjes, oftewel lanugo, zullen rond deze periode ook weer langzaam gaan verdwijnen. In week 24 hebben we het hier al over gehad. Mocht deze na de geboorte nog wel aanwezig zijn dan is dit geen probleem. De donshaartjes verdwijnen na verloop van tijd zelf van de baby. De donshaartjes die op dit moment los komen van de baby komen in het vruchtwater terecht. Deze worden ook doorgeslikt door de baby, maar dit is geen probleem. De haartjes komen namelijk in de darmen terecht en zo worden de darmen van de baby ook getraind.

Jij tijdens zwangerschap week 30

Zoals aan het begin van deze pagina te lezen is kan het zijn dat je de drang hebt om alles perfect voor elkaar te hebben voor de komst van de baby. Hier is natuurlijk niks mis mee. Het enige wat je doet is je instinct volgen waarbij je alles perfect wilt hebben voor de baby. Wel raden we je aan om even onze tips te lezen op de pagina over nesteldrang.

Daarnaast kan het zijn dat je meer last krijgt van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap in je keel. Zoals we ook bij bekkeninstabiliteit hebben gezien kunnen de hormonale veranderingen in je lichaam voor nadelen zorgen. Je hormonen maken je in deze periode namelijk klaar voor de bevalling. Daarbij worden je spieren rond de bekken verslapt, zodat er meer ruimte ontstaat voor de baby tijdens de bevalling. Het verslappen van de spieren zorgt ook voor de verslapping van een spier tussen de maag en de slokdarm. Dit geeft het maagzuur de kans om de slokdarm te bereiken, waardoor jij last van brandend maagzuur kunt krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 70% van de zwangere vrouwen hier last van ondervinden.

Tips tegen maagzuur – 30 weken zwanger

Er zijn verschillende tips die je kunt gebruiken om de last die je ondervindt van het brandend maagzuur tegen te gaan of te verminderen. Dit is voornamelijk wanneer je aan het eten bent. Zit bijvoorbeeld rechtop tijdens het eten, eet niet te snel, eet is kleinere maaltijden en kauw rustig. Het beste kun je eten vlak voor het slapen vermijden en sla het vette en pittige voedsel ook even over. Datzelfde geldt voor citrusvruchten. Al laatste tip hebben we het kauwen op rauwe amandelen.


29 weken zwanger
31 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *