Je bent nu 24 weken zwanger en bent dus op weg naar de 25 weken. Vorige week tijdens de 23 weken zwangerschap hebben we het gehad over de ontwikkelingen van jou en van je baby. We hebben het gehad over de trainingen van je baby en de zintuigen die het aan het verbeteren is. Daarnaast hebben we het over de ontwikkelingen van jou lichaam gehad. Er is namelijk steeds beter te zien dat je echt zwanger aan het worden bent en er bestaat de kans dat je lichaam al de eerste borstmelk produceert. Deze vloeistof wordt ook wel colostrum genoemd. Op deze pagina lees je alle ontwikkelingen voor jou en voor de baby als je 24 weken zwanger bent. Onderaan dit artikel kun je jou ervaringen ook delen met andere aanstaande moeders die zich in week 24 bevinden. Misschien heb je wel leuke tips voor andere moeders of kun je de tips van andere moeders zelf gebruiken.

Je baby: 24 weken zwanger

Je baby is op dit moment ongeveer 560 gram zwaar en 32 centimeter lang. De groei van je baby blijft dus goed doorzetten. Vanaf week 24 tijdens de zwangerschap is je baby ook levensvatbaar. Vanaf nu zullen artsen je baby dus in leven proberen te houden bij een (vroegtijdige) bevalling. Maar natuurlijk wil je je baby nog langer in je buik houden totdat je de volle 9 maand achter de rug hebt en je na 40 weken een gezonden bevalling kunt ondergaan. De kans op de gezonde baby is dan namelijk vele malen groter. Toch is er veel mogelijk met de moderne technologieën om je baby in leven te houden.

Daarnaast gaan de ontwikkelingen bij je baby zelf ook hard door. We hebben het vorige week al over de ontwikkelingen van de zintuigen gehad. Hier ging het voornamelijk om het gehoor. De baby kan steeds beter horen en kan vertrouwd raken met jou stem stem. Tijdens week 24 zijn de hersenen sterk in ontwikkeling en worden de smaakpapillen verbeterd. Zo kan de baby straks na de geboorte al smaken proeven.

Daarnaast ontwikkeld de baby in deze periode een beschermlaagje van slijm en donshaar. Het slijm is witachtig en troebel en wordt ook wel de vernix genoemd. Het laagje van donshaar zijn hele dunne haartje op de huid van de baby en wordt ook wel lanugo genoemd. Beiden hebben de functie om de baby te beschermen in het vruchtwater van de moeder. Soms is deze laag na de bevalling nog te zien. Voornamelijk bij babys die te vroeg worden geboren heeft het slijm/lanugo nog niet de tijd gehad om te verdwijnen van de huid. Dit kun je nog gewoon laten zitten en zal vanzelf verdwijnen.

Jou lichaam: 24 weken zwanger

Inmiddels zul je wel een echt gevoel hebben dat je zwanger bent. Dat is ook niet gek, want je baarmoeder is inmiddels net zo groot als een voetbal. Je zult dus al wel veel dagelijkse werkzaamheden die voorheen heel makkelijk gingen nu even voor gezien laten en aan je partner overlaten. Dat is ook heel verstandig, want je moet geen bewegingen maken waarbij jij je niet prettig voelt in je lichaam.

Ook ontstaat tijdens deze periode de kans op zwangerschapsdiabetes. Doordat je hormonen tijdens de zwangerschap anders kunnen reageren krijg je de kans op zwangerschapsdiabetes. Hier kan het gebeuren dat je lichaam minder goed reageert op insuline (het hormoon dat de bloedsuiker regelt). Wanneer je last hebt van zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet genoeg, waardoor er te veel suiker in het bloed achterblijft.

Zwangerschap week 24 – Tips

Voorheen hebben we het al gehad over de zwangerschapsstrepen, wanneer je huid erg snel oprekt en er scheuren in je onderhuids bindweefsel komt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom raden wij je aan om gebruik te maken van crème, zodat je huid soepeler blijft. Daarnaast is het goed om je huid al een beetje op te rekken met geregeld een bindweefselmassage.

Indien je nog van plan bent om een verdere reis te maken met je partner dan is het ook verstandig om dat nu zo snel mogelijk te gaan doen. Vaak kun je namelijk tot 28 weken nog zonder problemen vliegen en na 36 weken kun je niet meer vliegen, omdat de kans van een bevalling tijdens de vlucht bestaat. Ook moet je er namelijk rekening mee houden dat wanneer je een aantal weken weggaat je ook weer terug zal moeten vliegen!


23 weken zwanger
25 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *