Week 4 is normaliter de week dat je menstruatie begint tijdens je hele menstruatiecyclus. Nu de menstruatie uitblijft kun je blij worden in de hoop dat je zwanger bent of juist zenuwachtig indien dit niet de bedoeling was om zwanger te worden. Het is verstandig om een zwangerschapstest af te nemen om echt vast te kunnen stellen of er een bevruchte eicel in je baarmoeder zit of dat je menstruatie deze keer alleen wat later van start gaat. Wanneer er namelijk een bevruchte eicel in je baarmoeder terecht komt gaat deze het bekende zwangerschapshormoon afgeven, namelijk het hCG hormoon.

Je lichaam tijdens week 4

HCG is het zwangerschapshormoon dat ontstaat wanneer je zwanger bent of wordt. Dit zwangerschapshormoon wordt aangemaakt vanaf het moment dat de eicel wordt bevrucht met een zaadcel en deze zich gaat innestelen in de baarmoeder. Op dit moment wordt er hCG in je lichaam aangemaakt. Dit hormoon zorgt er voor dat het verteld aan de rest van je lichaam wat het moet doen op dit moment en dat er een bevruchting van de eicel heeft plaatsgevonden. Zo weet het lichaam o.a. dat er geen nieuwe eicellen moeten worden aangemaakt en de menstruatie op dat moment kan stoppen. Tijdens deze week is er dus veel aan het veranderen in je lichaam.

Daarnaast vinden er ook veel andere veranderingen in je lichaam plaats tijdens deze week 4. Dit komt voornamelijk door de aanmaak het het voorgaande hormoon. Deze zorgt er namelijk ook voor dat je last krijgt van de negatieve gevolgen van een zwangerschap, zoals de misselijkheid, angsten, stemmingswisselingen, duizeligheid en mogelijk flauwvallen. Daarnaast ervaren sommige vrouwen dat ze een beter reukvermogen krijgen tijdens deze periode.

Zwangerschap week 4 – Je baby

In deze week begint je baby, oftewel embryo zich snel te ontwikkelen. Andere benamingen zijn ook wel het vrucht of de foetus genoemd. Op dit moment is je baby nog heel klein. Je kunt je baby op dit moment dan ook nog vergelijken met een klein zaadje. Deze bestaat uit twee lagen, te weten het ectoderm en het endoderm. De baby zal zich gaan ontwikkelen in de vruchtwaterzak en met behulp van de dooierzak. Deze ontwikkelen zich tijdens week 4 ook in een rap tempo.

Zwangerschapstest

Omdat je in deze week erg zult twijfelen of je wel of niet zwanger bent is het verstandig om een zwangerschapstest te nemen. Bij het uitblijven van de zwangerschap of tijdens de eerste zwangerschap symptomen is het wellicht verstandig om dit nader te gaan bekijken. Wanneer je menstruatie uitblijft en je bent misselijk, duizelig, hoofdpijn of andere klachten dan bestaat er een goede kans dat je zwanger bent. Bij het nemen van een test wordt de hoeveelheid hCG gemeten in je urine. Het hoeft niet altijd te zijn dat de test klopt. Wanneer je hoeveelheid aangemaakte hCG niet hoog genoeg is in je urine krijg je namelijk een negatieve uitslag. Probeer het na een aantal dagen nog eens, wellicht drie dagen. Gemiddeld verdubbeld de hoeveelheid hCG tijdens de eerste periode van de zwangerschap om de twee dagen.


3 weken zwanger
5 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *