Voor veel vrouwen is het schrikken wanneer je verwacht om ongesteld te worden, maar dit alsmaar duurt voordat je daadwerkelijk ongesteld wordt. Je gaat jezelf in dat geval afvragen of de kans bestaat dat je toch zwanger bent. De symptomen zijn voor iedere vrouw in Nederland anders wanneer het gaat over zwanger zijn. Echter is het niet meer ongesteld worden tijdens de zwangerschap bij iedere vrouw hetzelfde. Daarom is het een volkomen natuurlijke en logische reactie om te schrikken wanneer het bij jou langer duurt. In dit artikel bespreken we alle symptomen die zich bij jou voor kunnen doen wanneer je zwanger bent.

Symptomen begin zwangerschap

Wanneer je denkt zwanger te zijn of dat deze mogelijkheid zich voor kan doen, dan kun je nagaan in welke mate de onderstaande symptomen zich bij jou voordoen. Allereerst hebben wij de meest voorkomende symptomen op een rijtje gezet, zodat jij deze overzichtelijk kunt bekijken. Echter betekend het nog niet dat je zwanger bent wanneer deze symptomen zich bij jou voordoen. Wanneer er wel sprake is van deze symptomen kun je het best een zwangerschapstest nemen of je huisarts raadplegen.

Dit zijn over het algemeen de meest voorkomende symptomen wanneer je zwanger bent. Wanneer enkele of meerdere van deze symptomen bij jou aan bod komen dan kun je beter zo snel mogelijk de huisarts bellen of direct een zwangerschapstest te kopen en te testen.

Geen of vertraagde menstruatie

Dit is het meest voorkomende symptoom bij een zwangerschap. De menstruatie is een bloeding bij de vrouw die maandelijks optreed (menstruatiecyclus). Wanneer je zwanger bent kun je dus niet meer ongesteld worden. Er zijn echter een aantal uitzondering, waarbij bloedverlies optreed en het dus lijkt dan je ongesteld bent. Echter heeft dit andere oorzaken. Er wordt geadviseerd om allereerst af te wachten wanneer  de menstruatie niet gelijk komt. Duurt dit langere tijd (een aantal weken) dan kun je het best een test doen om te zien of je zwanger bent.

Ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid behoort bij de symptomen beginnende zwangerschap. Hoewel het ochtendmisselijkheid wordt genoemd kan het zich de hele dag voordoen en dus niet alleen in de ochtend. Dit komt voornamelijk door hormonale veranderingen in je lichaam. Je lichaam maakt veel veranderingen door en dit kan met zich meebrengen dat je erg misselijk wordt.

Vermoeidheid

Vermoeidheid heeft ook te maken met hormonale veranderingen in je lichaam. Je lichaam gaat meer progesteron aanmaken. Dit is een geslachtshormoon. Je krijgt minder slaap en je lichaam raakt uitgeput. Veel vrouwen maken dit mee en zijn daarom vaak erg uitgeput tijdens de eerste weken van de zwangerschap.

Gevoelige en grotere borsten

Dit is een symptoom die zich vaak voordoet tijdens de eerste 2 weken van de zwangerschap. Dit is hiermee een van de eerste symptomen die zich voor kan doen wanneer er een bevruchting tussen de eicel en de zaadcel heeft plaatsgevonden. Dit komt door de aanmaak van het hormoon oestrogeen en progesteron. Daarmee worden de borsten gevoeliger voor aanraking en kunnen ze groter worden. Bij het groter worden, worden ook vaak de aderen in de borsten beter zichtbaar. Ook gebeurt het dat de tepels van de vrouw hierbij donkerder worden. Dit is volkomen normaal.

Vaginale afscheiding

De vaginale afscheiding neemt toe tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam mee aan het veranderen is en zich aanpast. Dit merk je vrijwel meteen na de bevruchting. Normale afscheiding is wit en vloeibaar. Ook is het erg slijmerig en plakkerig. Dit is voornamelijk aan het begin zo. Naar verloop van tijd wordt de afscheiding wateriger en dunner. Het verschil tussen afscheiding en vruchtwater is dat afscheiding dikker en geurloos is. Vruchtwater is  juist dunner en ruikt zoetig.

Last van stemmingswisselingen

Zoals voorgaande punten al zeggen gebeurt er erg veel in je lichaam op het gebied van de aanmaak van de hormonen. Door de extra aanmaak van vele hormonen kan dit je stemming ook in de war schoppen. Bereid je partner hier maar als voor op, want dit is volkomen normaal. Je emoties kunnen op ieder moment omslaan. Wanneer je blij bent kan dit op het volgende moment zijn veranderd en heb je een minder vrolijk humeur.

Vaak plassen

Dit speelt niet bij iedereen, maar het kan zich aan het begin van de zwangerschap en aan het eind van de zwangerschap voordoen. Door het opzetten van je baarmoeder komt er ook meer druk op je blaas. Dit kan er voortdurend voor zorgen dat je moet plassen of dit gevoel hebt.

Pijn in de onderrug en onderbruik

Naast dat je meer moet plassen door het groter worden van de baarmoeder, kan dit er ook voor zorgen dat je pijn krijgt in je onderbuik en onderrug. Dit komt door het samentrekken van de banden van de baarmoeder die in verbinding staan met de bekken. Hierdoor komt er ook meer druk op je lichaam te staan.

Duizelig

Lang niet iedere vrouw heeft last van duizeligheid tijdens de zwangerschap. Wanneer je dit wel hebt dien je dit aan te geven bij je huisarts. Deze kan jou hier verder bij helpen. Duizeligheid kan worden veroorzaakt door bloedarmoede, een laag bloedsuikerspiegel of een lage bloeddruk. Bloedverlies tijdens de eerste weken kan namelijk worden veroorzaakt bij de innesteling.

Smaakverandering

Je interesses in bepaalde soorten voedsel kunnen plotseling veranderen tijdens de eerste periode van je zwangerschap. Waar je voorheen heel erg van hield kan nu plotseling iets zijn waar je helemaal geen trek meer in hebt.

Zwangerschapstest

Wanneer bovenstaande factoren bij jou van toepassing zijn dan kun je jezelf het best zo snel mogelijk laten testen. Treden er slechts enkele zwangerschapssymptomen op dan is het wellicht zaak om even te wachten. Echter kun jij als enige het best luisteren naar je eigen lichaam. Denk je dat je zwanger bent dan kun je eerst een vroege zwangerschapstest afnemen die je bij verschillende drogisterijen kunt kopen. Is de uitslag positief? Bezoek dan je huisarts. Je kunt er natuurlijk ook direct voor kiezen om naar je huisarts te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *