Tijdens de zwangerschap verandert de vaginale afscheiding. Dit gebeurt vrijwel direct nadat je zwanger bent geworden. De hoeveelheid vaginale afscheiding neemt vaak toe en kan ook van kleur veranderen. Dit is niet zonder reden, want het lichaam moet aan de zwangerschap wennen.

Tijdens de zwangerschap is de normale afscheiding wit van kleur of doorzichtig. De afscheiding is dan plakkerig en slijmerig. Hoe verder de zwangerschap vordert, des waterig de afscheiding wordt. Dan is het ook lastig om een onderscheid te maken tussen vruchtwater en afscheiding. Een duidelijk verschil is dat vruchtwater enigszins zoet ruikt en afscheiding geen geur heeft. Afscheiding is ook wat plakkeriger en vruchtwater daarentegen niet.

Hygiëne

Vanzelfsprekend is een goede hygiëne ook belangrijk tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk wil je je door te toename van de afscheiding vaker wassen. Dat is logisch, maar doe het louter met lauw water. De zuurgraad van je vagina kan negatief worden beïnvloedt door het gebruik van zeep of vaginale zeep. Hierdoor kunnen infecties ontstaan en dat is wel het laatste wat je wilt. Een vrouw is tijdens een zwangerschap ook vatbaarder voor dit soort infecties. Goede, maar vooral de juiste hygiëne is hierbij van groot belang. Bij klachten kun je altijd je huisarts raadplegen.

Afwijkende afscheiding

Je kunt naast de ‘gewone’ afscheiding ook te maken krijgen met afwijkende afscheiding. Dit kan bijvoorbeeld korrelige, bloederig of waterige afscheiding zijn. Bij korrelige afscheiding kan het duiden op een schimmelinfectie. Gelukkig is dit niet schadelijk voor je baby, maar desondanks is het wel vervelend. Je kunt dan het beste contact opnemen met je huisarts.

Er kan ook sprake zijn van bloederige afscheiding. Dan hoeft er niks ernstigs aan te hand te zijn. Tijdens de eerste maanden kun je namelijk te maken krijgen met bloedverlies. Dit komt door de innesteling van het eitje en door de veranderingen op hormonaal vlak. De afscheiding kan ook een andere kleur hebben. Als de afscheiding geel of groen wordt is het aan te raden om je huisarts te contacteren. Zoals aangegeven kan de afscheiding ook wateriger worden. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, want dit is een normaal verschijnsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *