Week 26 alweer! Gaat de tijd bij jou ook zo snel? Waarschijnlijk ben je al aan het aftellen tot de bevalling. Vorige week toen je 25 weken zwanger was hebben we het gehad over de ontwikkelingen bij jou en bij de baby. We hebben het gehad over de huidskleur van de baby, de hartkloppingen die misschien al wel te horen zijn en de bloeddruk bij jou. Heb je het gemist? Klik dan op de voorgaande link om het terug te lezen! Deze week gaan we het weer hebben over de ontwikkelingen bij jou en bij de baby tijdens week 26 van de zwangerschap. Lees je met ons mee?
Je baby – 26 weken zwanger
Op dit moment weegt je baby 720 gram en is hij of zij 33 centimeter groot. Daarmee heeft het in de laatste weken zeker nog een hele weg te gaan om te groeien. Want straks bij de bevalling zal je baby rond de 50 centimeter groot zijn en rond de 3450 gram wegen. Wil je exact weten hoe dit groeiproces verloopt? Bekijk de groeikalender van de baby.
Weet je daarnaast nog dat rond week 11 de ogen van de baby gingen sluiten? Sinds die tijd zijn de ogen van je baby dicht geweest tot aan nu. In week 26 zullen de ogen van de baby weer open gaan. Echter heeft hij of zij natuurlijk nog weinig te zien in jou baarmoeder, de ogen gaan wel weer open. Ben je benieuwd naar de kleur van de ogen? Alle pasgeboren baby’s hebben nog een blauwe kleur in de ogen. Later zal deze kleur gaan veranderen. Voor een gedeelte kun je de kleur van de ogen van jullie baby al voorspellen. Hiervoor lees je ons artikel over de oogkleur van je baby. Nu wordt je vast ook duidelijk waarom de baby aan het begin nog blauwe ogen hebben.
Daarnaast is deze week een belangrijk mijlpunt in de overlevingskans van je baby. Mocht je baby op dit moment geboren worden dan heeft het namelijk al een overlevingskans tussen de 80 en 90%. In de weken hiervoor was dit nog aanzienlijk lager. Tijdens week 23 was dit namelijk nog maar tussen de 10 en 35%. Dat geeft toch al wat meer een veilig gevoel toch? Echter zijn dit natuurlijk wel algemene cijfers. Toch is het te hopen dat je nog geen vroeggeboorte krijgt. Deze cijfers gaan namelijk over de overlevingskans van de baby met intensieve zorg. De baby is namelijk erg vatbaar voor infecties of andere aandoeningen, omdat het nog maar erg weinig weerstand heeft opgebouwd. Er is bijvoorbeeld de kans op hersenbloedinkjes en de longen hebben nog onvoldoende training gehad in de baarmoeder.
Jij tijdens week 26 van de zwangerschap
Worden veel dingen een stukje moeilijker om nog te doen? Dat kan goed kloppen aangezien je buik ook flink aan het groeien is. Je placenta is daarnaast op dit moment net zo groot als je baby. Zoals is andere artikelen ook aangegeven is je baby aan het trainen om op kracht te komen voor de buitenwereld. Deze bewegingen die je baby maakt zullen steeds beter te voelen zijn. Soms kan het zelfs iets pijn doen.
Het groter worden van je baarmoeder zorgt er ook voor dat het je ingewanden meer opzij drukt en dat je vaker moet plassen. Door de druk op je baarmoeder heb je namelijk het idee dat je constant moet plassen. Dit zal voor de ene vrouw een stuk meer zijn dan voor de andere vrouw.
Tips in zwangerschap week 26
Wil je nog graag iets samen met je partner doen? Nu het nog kan kun je nog op babymoon gaan. Babymoon? Ja, babymoon! Dit is nog even op vakantie voordat je baby de wereld op komt. Als de baby er straks is zul je een stuk minder tijd voor jezelf en samen met je partner alleen hebben. Je bent veel bezig met het verzorgen van je baby en wordt vaker ’s nachts wakker gehouden door het huilen van die kleine. Ondanks dat dit negatief klinkt is het natuurlijk een prachtig worden dat je samen met je partner een kleine mag groot brengen, maar nu jullie nog even alleen zijn is het fijn om er van te genieten toch?
Daarnaast is het een ideaal moment om een pretecho te laten maken als je 26 weken zwanger bent. Je baby is nu namelijk in één beeld vast te leggen met een 3D of een 4D echo. Leuk om dit eens met je partner te gaan doen! Een pretecho kun je namelijk zien als een leuk en gezellig uit.
25 weken zwanger
27 weken zwanger