De zwangerschap is een spannende periode waar de gezondheid van je baby natuurlijk op nummer 1 staat. De hele zwangerschap verdiepen jij en je partner natuurlijk is alle mogelijkheden om de gezondheid van jullie baby zoveel mogelijk te bevorderen. Iets anders waar jullie natuurlijk erg nieuwsgierig naar zijn is of jullie een jongetje of een meisje zullen krijgen. Je kunt met je partner beslissen om hier mee te wachten tot de bevalling en het dus nog even spannende te houden. Wat je ook kunt doen is er voor kiezen om een pretecho te maken. Hierbij wordt voornamelijk gekeken of je zult gaan bevallen van een jongen of een meisje. Zo weet je het dus al voor de bevalling! Op deze pagina vind je meer informatie over een pretecho.

Wat is een pretecho?

Een pretecho is een echografisch onderzoek die puur bedoeld is om jou baby te bekijken. Hiervoor heb je dan ook geen doorverwijzing van de huisarts nodig en deze kun je gewoon bij een echo-centrum bij jou in de buurt laten maken. Bij deze pretecho kun je zelf aangeven of je het geslacht van je ongeboren baby al wilt weten. Het is geen medische echo, maar het kan altijd gebeuren dat de echografist iets tegenkomt wat er niet natuurlijk uit ziet. In dat geval zal er overleg plaatsvinden met de gynaecoloog of de verloskundige. In de meeste gevallen wordt er bepaald om een medische echo gemaakt in het ziekenhuis. Hiermee wordt zo snel mogelijk onzekerheid voorkomen over de gezondheid van de baby.

Hoe verloopt de pretecho?

Voorafgaand zul je bij het echo-centrum worden ontvangen met koffie of thee en zal jou het e.e.a. worden verteld over de echo. Hier kun je direct al enige vragen stellen indien je deze hebt over het echo-onderzoek. Hierna vinden de voorbereidingen voor de echo plaats. Hierbij wordt de gel aangebracht op de huid. Deze zijn noodzakelijk voor een goede geleiding van de geluidsgolven. In feite worden er bij een echo geluidsgolven verstuurd welke worden weerkaatst en zodoende de beelden op het scherm geven. De gel is niet schadelijk voor je huid en zal alleen een koud gevoel op je buik kunnen geven.

Op een groot scherm kun je samen met je partner meekijken naar jullie ongeboren kind. Als jullie naar het scherm kijken zullen jullie er zelf waarschijnlijk in eerste instantie weinig uit kunnen opmaken, maar de echoscopist zal jullie vertellen wat er allemaal te zien is op het scherm. Je kunt hierbij denken aan de onderstaande zaken:

Na de pretecho

Als de pretecho is afgelopen krijg je in de meeste gevallen nog een dvd of usb stick mee om thuis na te genieten van de pretecho. Hier zijn foto’s op terug te vinden en vaak korte video’s. Zo kun je bij huis de beelden tonen aan vrienden en familie van je ongeboren baby of zelf nog eens nagenieten van het wonder in je buik! De kwaliteit van de beelden is afhankelijk van een aantal zaken. Dit is afhankelijk van de grootte van de placenta, het weefsel tussen de kop van het echoapparaat en de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de baby in de baarmoeder.

Kosten pretecho

De kosten van de pretecho verschillen per soort onderzoek waar je voor kiest. Zo kun je kiezen uit een 2D, 3D en 4D echo. Onderstaand hebben we in het kort nog voor je geplaatst wat de verschillen zijn tussen deze onderzoeken. Verder verschilt het per echo-centrum wat de kosten zijn voor een echo-onderzoek.

Soort Echo Wat is er te zien?
 2D  Zwart -wit bewegende beelden van de baby
 3D  Levensechte beelden
 4D  Bewegende beelden van de buitenkant van de baby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *