Je ging er van uit dat je nu eindelijk je baby in je armen kon houden, maar helaas. Hij heeft het blijkbaar nog te goed in je baarmoeder. Je bent nu in de tweede week na je uitgerekende datum. Als de baby er eind deze week nog niet is zal de bevalling worden ingeleid. De uitgerekende datum is aan het begin van je zwangerschap berekend en wordt gedaan door 40 weken verder te tellen na je laatste menstruatie. Echter bevalt slechts minder dan 1 op de 20 vrouwen op de exact uitgerekende datum. Artsen spreken van een normale zwangerschap als de bevalling plaatsvindt binnen 2 weken na deze datum of 3 weken voor deze datum. Als de bevalling twee weken na de uitgerekende datum nog niet op gang is gekomen dan spreken verloskundigen van overdragenheid of serotiniteit. Er kan worden besloten om een natuurlijke bevalling af te wachten of de bevalling te gaan inleiden. Op deze pagina vertellen we er meer informatie over.

Vorige week toen je 41 weken zwanger was hebben we het gehad over tips om de bevalling te stimuleren. Echter geven deze geen garantie. Lees je deze week nog mee tijdens je 42 weken zwangerschap?

Je baby – 42 weken zwanger

Je baby is deze week niet vel harder gegroeid dan vorige week. Op dit moment is je baby 3450 gram zwaar en 51 centimeter lang. Daarmee is je baby slechts een klein beetje groter geworden dan vorige week. Dit is ook niet gek gezien je baby weinig ruimte overhoudt om in de baarmoeder te bewegen. De gynaecoloog houdt de gezondheid van je baby goed in de gaten. Eind deze week stuurt je huisarts of verloskundig je door naar de gynaecoloog. Dit is om problemen te voorkomen en daarbij zal je in het ziekenhuis verder worden gecontroleerd. Er wordt gecontroleerd op de hoeveelheid vruchtwater (dit kan aan het eind van de zwangerschap minder worden), de harttonen van de baby en of de baby nog genoeg voeding via de placenta krijgt. De werking van de placenta kan namelijk ook verminderen. Door de verminderde werking van de placenta kan de baby minder voeding krijgen. Tot slot kan de hoeveelheid meconium (ontlasting van de baby) in het vruchtwater ook meer worden. In een heel zeldzaam geval kan het voorkomen dat de baby te weinig zuurstof krijgt.

Een cardiotocogram (CTG) registreert de harttonen van je baby. Op deze manier wordt de conditie van je baby beoordeeld. Verder geeft een echoscopisch onderzoek de hoeveelheid vruchtwater aan. Zo wordt gekeken of dit nog voldoende is voor de baby.

Jij tijdens zwangerschap week 42

Inmiddels zul je het wachten wel zat zijn, maar het zal nu zeker niet lang meer duren voordat de baby er is. Je zult wel benieuwd zijn of ze de bevalling gaan inleiden of dat je nog moet blijven wachten. Over het algemeen is het verantwoord om een natuurlijke bevalling af te wachten als alle voorgaande controles goed zijn gegaan. Er wordt geadviseerd om twee maal per week een CTG te maken en een echoscopisch onderzoek. Als blijkt dat er minder leven wordt geconstateerd, te weinig vruchtwater of als de harttonen niet optimaal zijn dan stelt de gynaecoloog voor om de bevalling van start te laten gaan. Als jou baarmoeder ook rijp voelt dan is het inleiden van de bevalling mogelijk. Er kunnen ook andere problemen zijn om de bevalling vroeg in te leiden, zoals een hoge bloeddruk of een klein kind.

Advies tijdens week 42

Na een duur van 42 weken wordt over het algemeen het advies gegeven om in het ziekenhuis te bevallen. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt kan de hartslag van je baby met behulp van een CTG scan nauw in de gaten worden gehouden. Dit is om de conditie van de baby te checken.


41 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *