De tijd vliegt voorbij, vind je niet? Je bent inmiddels alweer 33 weken zwanger en hebt nog maar een paar weken te gaan totdat de bevalling zal plaatsvinden. Vorige week toen je 32 weken zwanger was hebben we het gehad over de ontwikkelingen voor jou en de ontwikkelingen voor de baby. Je baby heeft nu hopelijk de juiste ligging ingenomen en het kan dat jij last hebt van het carpaal tunnel syndroom. Dit is een zenuw in je arm die bekneld raakt door het extra vocht in je lichaam en zorgt voor het gevoel alsof je op je hand hebt geslapen.

Op deze pagina gaan we het wederom hebben over de ontwikkelingen voor jou en voor de baby nu je in week 33 van de zwangerschap zit.

Je baby – 33 weken zwanger

Inmiddels is je baby alweer 2000 gram zwaar en 41 centimeter lang. Hiermee is je baby alweer over de helft van het gewicht dat het moet bereiken. Het overige gewicht (voornamelijk bestaande uit vet) zal de komende weken blijven toenemen. Daarnaast ontwikkelen de zintuigen van de baby zich ook steeds verder. De baby kan inmiddels al goed zien en horen. licht van buitenaf te buik zal de baby al kunnen opvangen. Wanneer jij, je partner of anderen tegen je buik aan het praten zijn zal je baby ook kunnen horen. Op deze manier kunnen jij en je partner alvast een band opbouwen met jullie baby. Ditzelfde geldt als je een zwangerschapsbola draagt. Het geluid van het belletje kan na de bevalling voor de baby als herkenbaar klinken en wordt door velen opgehangen in de wieg bij de baby.

Merk jij al veel van het trappen van je baby in je buik? Dat zou namelijk goed kunnen. Je baby krijgt inmiddels meer kracht en kan daarom harder gaan trappen. Maar naast dat die kleine bruce lee meer kracht in zijn benen krijgt, houdt jij ook minder vruchtwater over in je baarmoeder. De vruchtwater vangen de trappen voor een gedeelte op. Weet je namelijk nog waarom de baby zoveel beweegt in het vruchtwater? Dat doet de baby om zijn spieren te kunnen trainen. Nu je minder vruchtwater in je baarmoeder overhoudt zullen de trappen dus minder worden afgeremd en harder aankomen. Dan is het een leuk weetje dat je baby nu gemiddeld 500 bewegingen per dag maakt.

Jijzelf – 33 weken zwanger

Alle trappen waar we het zojuist over hebben gehad kun je flink last van krijgen. Je kunt er namelijk blauwe plekken en zelfs kneuzingen aan overhouden. Houdt het nog een paar weken vol! Het is daarnaast goed voor je om rustig aan te blijven doen. Als je last hebt van een harde buik tijdens de zwangerschap is dat een teken dat je het rustiger aan moet doen. Daarnaast kan het dat je ook stress veroorzaakt bij overmatig inspannen. Stress kan er voor zorgen dat je bloedvaten vernauwen en het vernauwen van je bloedvaten zorgt er weer voor dat de placenta minder goed functioneert. Iets om op te letten dus!

Merk je daarnaast wel eens dat je vergeet waar je de sleutels hebt neergelegd of wat je die dag er voor nog hebt gedaan? Dat heet ook wel de zwangerschapsdementie. Je lichaam is in deze fase namelijk meer progesteron aan het produceren. Dit hormoon zorgt ook voor het instabiel maken van je spierweefsel rond je bekken, zodat je straks helemaal klaar bent voor de bevalling. Echter is weer een bijkomend kwaaltje dat je ook vergeetachtiger wordt van dit hormoon.


32 weken zwanger
34 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *