Inmiddels ben je alweer 19 weken zwanger en vliegt de tijd voorbij. Je zit alweer bijna op de helft van je zwangerschap. Vorige week toen je 18 weken zwanger was hebben we het gehad over de ontwikkelingen bij jou en bij de baby. Bij de baby komt de stof myeline op de zenuwen. Deze zorgt er voor dat de boodschap van de zenuwen wordt overgedragen aan de hersenen. Hierdoor ontwikkelen de zintuigen zich verder. Bij jou zul je deze periode merken dat je erg snel zult groeien in een groeispurt zo nu en dan. Dit kan zwangerschapsstrepen tot gevolg hebben. Deze week gaan we het hebben over de ontwikkelingen voor de baby en voor jou tijdens week 19 van de zwangerschap.

Je baby – 19 weken zwanger

Je baby is op dit moment iets meer dan 16 centimeter groot en weegt ongeveer 240 gram. Een belangrijke ontwikkeling bij je baby is dat het deze week een witte vettige laag op de huid krijgt. Dit wordt ook wel vernix caseosa genoemd. Waarschijnlijk heb je dit al eens gezien bij een bevalling dat de baby nog een wittige laag op zich heeft. De functie van deze laag ik om de huid te beschermen tegen het vruchtwater. Net als wanneer je een dag in het zwembad hebt gelegen dan zul je zien dat je huid (voornamelijk je vingertoppen) rimpelig worden van het water. Deze laag bestaat uit olie van de baby en donshaar.

Daarnaast gaan alle overige ontwikkelingen bij de baby ook verder, zoals de zintuigen en de tanden. Je baby kan namelijk al horen dus je kunt al gaan praten tegen je ongeboren kind, zodat hij of zij kan gaan wennen aan je stem. Daarnaast komen de melktanden bij de baby er al door en wordt de aanzet gemaakt voor het volwassen gebit.

Jij in week 18 van de zwangerschap

Vorige week hebben we het gehad over de zwangerschapsstrepen/striae. Ook tijdens deze week kunnen deze zich nog bij jou voordoen. Je zult namelijk merken dat je lichaam nog in erg snelle perioden kan groeien, zowel de benen, billen, borsten en dijen, Striae zijn beschadigingen in je bindweefsel wanneer de rekbaarheid van de huid op is en er dus scheuren in het bindweefsel komen. Dit is niet altijd geheel te voorkomen. Na de zwangerschap verdwijnen deze strepen niet meer.

Naast striae kun je tijdens de zwangerschap ook last krijgen van zwangerschapsstreep tijdens de zwangerschap. Dit is net weer iets anders. Deze streep komt door een verhoogde pigment productie en loopt van je schaambeen tot je navel. Gelukkig verdwijnt deze streep weer na de zwangerschap. Net als bij een zwangerschapsmasker wordt dit dus veroorzaakt door de verhoging van de pigmentproductie.

Daarnaast zul je tijdens deze periode gaan merken dat je sneller vermoeid raakt of tijdens inspanning eerder begint te zweten of buiten adem bent. Dit heeft niet met je conditie te maken, maar komt doordat je ademhaling aan het veranderen is. Toch raden wij het je aan om je conditie ook op peil te houden door voldoende te bewegen en te sporten als je zwanger bent.

Tips tijdens week 19

Heb je al nagedacht over je zwangerschapsverlof? Wellicht wordt het nu de tijd om je hier in te gaan verdiepen. In Nederland heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Overleg dit goed met je werkgever om alles duidelijk te hebben en te zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt.

18 weken zwanger
20 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *