Je bent alweer in je laatste week van het eerste trimester aangekomen. De tijd vliegt vast voorbij ondanks de zware tijd die je natuurlijk doorgaat. Je kunt alweer bijna aan je volgende trimester beginnen. Wellicht heb je vorige week nog je termijnecho of de 12 weken echo laten doen. Bij 12 weken zwangerschap wordt deze echo namelijk bij veel vrouwen gedaan. Dit kan je veel rust geven over de gezondheid van je baby. Je baby heeft zich op dit moment al erg ver ontwikkeld en is te vergelijken met het lichaam van een echt mensje. Nu kan je baby gerust goed door groeien tijdens de rest van de zwangerschap. Naast de ontwikkeling van je baby tijdens de 13 weken zwangerschap, lees je hier ook wat jij wellicht doormaakt tijdens deze periode.

Jou baby tijdens deze week13 weken zwanger

Zoals je ook terug zult lezen in het artikel via de link hierboven (termijnecho), groeiden alle baby tot dit moment even snel. Daarbij zijn de belangrijkste zaken bij de baby ontwikkeld om uiteindelijk een mens te zijn. Vanaf dit moment zal je baby voornamelijk gaan groeien en bevat het alle noodzakelijke elementen. Ook spreekt men op dit moment van een foetus en niet van een embryo. Benieuwd naar het verschil tussen deze 2? Lees dan het artikel over het verschil tussen een embryo en een foetus. Tot aan de geboorte blijft de baby ook een foetus genaamd.

Daarnaast is het hoofdje van je baby op het moment nog steeds ongeveer de helft van het totale lichaam. In verhouding is het hoofdje dus nog erg groot! Het hoofd bevat alle noodzakelijke elementen al wel. Het heeft namelijk al ogen (welke pas weer rond week 25 geopend zullen worden), oren, een neus, mond en noem maar op! Bij de geboorte zal het hoofd qua omvang ongeveer een kwart van het totale lichaam zijn. Vanaf week 13 tot aan de bevalling zal het lichaam zich dus ver doorontwikkelen. Daarbij hoort ook de verdere groei van de botten. Je baby heeft op dit moment namelijk veel kraakbeen ontwikkeld in het lichaam en nu gaat het tijd worden dat dit kraakbeen langzaam aan meer vervangen zal worden voor botten. Nog een belangrijke ontwikkeling zijn de stembanden gedurende deze periode! Wanneer je baby geboren zal worden zal hij of zij al in staat zijn om te huilen. In de jonge jaren van de baby kan dit je veel slaap gaan kosten, maar om je baby voor het eerst te horen huilen zal je een warm gevoel geven.

Jijzelf tijdens week 13 van de zwangerschap

Nu je eerste trimester achter de rug is ben je er natuurlijk nog lang niet, maar je hebt al wel een flinke moeilijke tijd achter te rug. Tijdens de eerste 13 weken spelen de zwangerschapshormonen flink op in je lichaam. In het tweede en derde trimester zul je hier nog steeds last van hebben, maar de ergste tijd is wellicht achter de rug. Dit komt voornamelijk doordat je lichaam aan het begin van de zwangerschap de meeste hormonen aan zal gaan maken, omdat je hele lichaam zich klaar moet gaan maken voor de zwangerschap.


12 weken zwanger
14 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *