Vanaf het begin van je zwangerschap wordt er allerlei termen naar je hoofd gegooid waarvan je zelf geen idee hebt wat deze inhouden. Zo krijg je van alles te horen over de extra aanmaak van hormonen. HCG, oestrogeen, progesteron en nog veel meer. Daarnaast krijg je allerlei informatie over de gezondheid van je baby en wat jij er allemaal aan moet doen om geen risico’s te lopen die de gezondheid kunnen schaden. Vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap worden er ook verschillende termen gebruikt voor je baby. Wanneer je op het internet naar informatie zoekt over je zwangerschap en tips wilt verzamelen is het altijd handig dat je de termen wel kent. Zo wordt je baby aangeduid met de term embryo en foetus. In dit artikel lees je wat deze beide termen betekenen en wat ze inhouden.

Wat is het embryo?embryo

Een embryo is de benaming voor de baby op het moment van de bevruchting tot aan ongeveer 6 á 8 weken na de bevruchting. Een andere term die ook vaak wordt gebruikt in plaats van een embryo is de term vrucht. De benaming vrucht is afgeleid van de bevruchting van de eicel en de zaadcel.

Men spreekt theoretisch van een embryo wanneer de bevruchting van de eicel en zaadcel heeft plaatsgevonden tot aan het moment dat de baby meer de vormen en eigenschappen van een echt mens krijgt. In de praktijk wordt embryo nog wel eens gebruikt tot aan de geboorte. Bij 6 weken zwanger, 7 weken zwanger en 8 weken zwanger vind namelijk de verandering plaats waarin het hoofdje vorm begint te geven en de ledematen tevoorschijn komen. Hierbij worden ook de handen en voeten bij de baby al een klein beetje zichtbaar. Hierna wordt je baby steeds meer zoals een echt mens. Vanaf dat moment wordt er gesproken over een foetus.

Wat is een foetus?foetus

Na de weken 6 t/m 8 gaat men spreken van een foetus en is de baby theoretisch gezien geen embryo meer. Bij een grote van 2,5 centimeter is het officieel een foetus. Dit is de baby over het algemeen vaak in de periode van deze weken. Tot aan de geboorte blijft de baby een foetus heten. De baby ontwikkeld het lichaam is deze periode naar die van een echt mens. De longen, hartje, hersenen, het skelet en de ledematen ontwikkelen zich in deze periode erg snel.

Conclusie

Wanneer jou eicel dus wordt bevrucht met de zaadcel van de man spreken we vanaf dat moment van een embryo, oftewel de vrucht. Tot aan de periode wanneer het embryo ongeveer 2,5 centimeter groot is wordt er gesproken van een foetus. Dit is vaak in de periode tussen de 6 en 8 weken dat je zwanger bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *