Inmiddels zit je in je 22 weken zwangerschap. Vorige week toen je 21 weken zwanger was hebben we het gehad over jou baby en jij tijdens deze periode. Hier hebben we aangegeven dat het verstandig is om eens een bindweefselmassage te nemen of crème te gebruiken om striae/zwangerschapsstriemen te voorkomen. Je zit er namelijk vast niet op te wachten dat je last krijgt van deze strepen op je huid na je zwangerschap. Verder hebben we het gehad over de groei van de baby en de activiteiten die het aan het verrichten is in je lichaam. Deze week gaan we het verder hebben over jou en over de baby. Onderaan dit artikel kun jij nog jou ervaringen delen met andere aanstaande moeder op deze pagina.

Je baby – 22 weken zwanger

Je baby is nog erg actief bezig in je buik. De ene zal dit meer merken dan de ander. Moeders die eerder zwanger zijn geweest zullen dit sneller kunnen merken dan wanneer je voor het eerst zwanger bent. De buikspieren van vrouwen die vaker zwanger zijn geweest zijn namelijk al opgerekt en hierdoor zijn bewegingen van de baby ook sneller te voelen.

Voornamelijk wanneer jij stil gaat zitten zul je sneller merken dat de baby in jou baarmoeder veel aan het bewegen is. Dit komt doordat de baby in slaap wordt gewiegd wanneer jij actief bezig bent. Door de bewegingen die jij dan namelijk maakt wiegt de baby heen en weer en raakt daarbij sneller in slaap. Wanneer jij juist stil ligt op de bank is de baby sneller wakker en zal hij of zij bewegingen gaan maken. Een beetje tegenstrijdig, maar geniet vooral van de moment waarop jij je kindje in je buik zult voelen bewegen. Je mag er namelijk trots op zijn dat je een klein mens aan het groot brengen bent!

Jij tijdens 22 weken zwangerschap

Je zult steeds beter vernemen dat je zwanger bent. De kilo’s komen er namelijk aan. Dit is ook niet gek want je bent inmiddels alweer over de helft van de hele zwangerschap. De kilo’s die er bij aan komen komen niet alleen van de baby af, maar komen ook bijvoorbeeld van de placenta, het bloedvolume, vocht etc. Gemiddeld behoort een vrouw tijdens de zwangerschap gemiddeld 10 tot 13 kilo aan te komen. Om meer te weten over de gemiddelde gewichtstoename die een vrouw behoort aan te komen tijdens de zwangerschap kun je dit artikel lezen. Indien je het gevoel hebt dat je teveel of te weinig aankomt is het niet goed om plotseling heel weinig te gaan eten of juist heel veel. Het is belangrijk om tijdens de hele zwangerschap voldoende te blijven bewegen, gezond te eten en voldoende vitamines binnen te krijgen.

Het is dus wel goed om zo nu en dan die tussentijdse snack in te wisselen voor wat fruit en geregeld op een verantwoorde wijze te sporten. Indien je toch denkt dat je op een verantwoorde wijze bezig bent, maar veel teveel of veel te weinig aan komt tijdens de zwangerschap dan is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Hij kan jou verder advies op maat geven.

Tips tijdens week 22

Geniet van de tijd dat jij en je partner nu nog samen zijn met z’n tweetjes. Over een aantal maand is de kleine er namelijk al en zul je veel stress krijgen om voor je baby te moeten zorgen. Voornamelijk wanneer dit je eerst baby zal worden kan het zijn dat je je soms onzeker zult voelen en daardoor sneller gestrest bent of je alles wel goed regelt.

Ook heb je na het eerste trimester veel van de zwangerschapssymptomen achter de rug en kun je nu iets rustiger ademhalen zonder dat je gelijk erg misselijk wordt of veel last hebt van hoofdpijn. Daarom is het nu het goede moment om wat leuks te gaan doen met je partner of al aan de slag te gaan met de babykamer en andere spullen voor de baby. Een dagje kleren shoppen voor de toekomstige baby of spullen kopen om de kamer mee in te richten kan al worden gezien al een leuk dagje uit samen.

21 weken zwanger
23 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *