Dat je tijdens de zwangerschap zwaarder wordt dat wisten we natuurlijk al. Er groeit een baby in je buik, je lichaam is zich aan het ontwikkelen, de baarmoeder neemt toe, je gaat anders eten en er gebeurt nog veel meer in je lichaam tijdens de zwangerschap. Wat veel mensen echter niet weten is hoeveel je behoort aan te komen en wat het ideale gewicht is om zwaarder te worden. Dit verschilt namelijk per persoon. Er is dus geen exact gewicht te geven hoeveel kilo het beste is om aan te komen. Wel zijn er meerdere richtlijnen voor een gezond vooruitzicht. In dit artikel geven we meer informatie over de gewichtstoename en het voor jou ideale extra gewicht tijdens je zwangerschap. Ben je benieuwd hoe je na je zwangerschap op een verantwoorden wijze af moet vallen? Wij hebben een aantal tips om op een verantwoorde wijze af te vallen na je zwangerschap.

Aankomen tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap neemt je gewicht toe. Dit is niet gek. Maar waar bestaat dit gewicht uit? Een gemiddelde vrouw komt tijdens haar zwangerschap tussen de 10 en 13 kilo aan. Slechts een klein deel van dit gewicht wordt veroorzaakt door de baby. Wij hebben hieronder een tabel geplaatst met de zaken die jou gewicht doen toenemen en in welke mate.

Gewicht van: Kilo’s:
 Baby 3 – 4
 Placenta  0,7
 Vruchtwater  1
 Vocht  2
 Bloedvolume  1 – 1,5
 Grotere borsten  0,5
 Vetten  2 – 3

Hoeveel gewicht is voor mij gezond om aan te komen?

Voor ieder persoon verschilt het hoeveel je behoort aan te komen tijdens de zwangerschap. Daarom kunnen wij je geen getal voorleggen hoeveel je dient aan te komen tijdens je zwangerschap. Dit hangt namelijk af hoeveel jij voor de zwangerschap woog en hoe dit gewicht in verhouding stond met je lengte. Ook wel je BMI genoemd. Er zijn verschillende tools op internet om jou BMI te berekenen aan de hand van je lengte en gewicht. Als jij een BMI gewicht weet dan zijn er een aantal richtlijnen om je aan te houden hoeveel gewicht je dient aan te komen en wat gezond is voor je baby. Onderstaand hebben wij deze richtlijnen voor je geplaatst met het bijbehorende BMI:

Voor het overzicht hebben we hieronder de bovenstaande zaken in een tabel geplaatst. Zo zie je in een opslag wat het meest gewilde gewicht is om aan te komen tijdens je zwangerschap.

 BMI voor de zwangerschap Gewichtstoename tijdens zwangerschap
 18.5 – 24.9  11,3 – 15,9
 < 18.5  12,7 – 18,1
 > 25  6,8 – 11,3

Hoe blijf ik het beste op het aanbevolen gewicht?

Het is erg belangrijk om tijdens je zwangerschap gezond en goed te blijven eten. Daarbij is het belangrijk om ook de voeding binnen te krijgen die worden aanbevolen. Lees hier voor bijvoorbeeld het artikel over voeding tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Wil je meer tips over sporten tijdens zwangerschap? Dan lees je het artikel. Houdt je je aan de aanbevelingen, maar kom je te weinig of teveel aan? Dan wordt aangeraden om met je huisarts te overleggen. In dat geval kan er worden gekeken of er iets anders is wat dit kan veroorzaken.

Wat gebeurt er als ik te veel op te weinig aankom?

Wanneer je teveel aankomt bestaat de kans dat de baby te groot wordt en loop je sneller het risico op keizersnede tijdens de bevalling of op vroeggeboorte van je baby. Deze bevallingscomplicaties voorkom je natuurlijk liever. Voor vrouwen betekend dit vaak ook dat ze na de geboorte meer gewicht behouden en bij latere zwangerschappen een hoger gewicht hebben. Ook blijkt dat vrouwen met overgewicht voor de geboorte meer moeite hebben met het geven van borstvoeding. Wanneer de vrouw tijdens de zwangerschap ook nog teveel aankomt wordt dit effect verder verergert. Ook is het waarschijnlijker dat een baby van een moeder met overgewicht zelf eerder overgewicht zal hebben.

Aan de andere kant hebben vrouwen met ondergewicht een grotere kans op een te vroeg geboren baby of een baby die geboren wordt met een te laag gewicht. Dit kan gezondheidsproblemen geven voor de baby. Helemaal in beide gevallen. Indien de baby te vroeg wordt geboren en onder het aanbevolen gewicht zit dan kan dit problemen geven voor de baby, omdat hij of zij nog te zwak is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *