Tijdens de zwangerschap is het erg belangrijk dat je als vrouw goed en gezond eet. Wat is precies gezonde voeding tijdens zwangerschap? Wat niet eten tijdens zwangerschap? Tijdens de periode dat je zwanger bent is het belangrijk om de schrijf van vijf aan te houden. In het dagelijks leven is dit voor iedereen zo dat het een gezonde levenswijze aan te houden. Bij zwanger en voeding is dit niet anders. Je baby heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Daarbij is variatie in voedingsstoffen voor een baby net zo belangrijk als voor een normaal persoon. Zorg dus dat je ook tijdens de zwangerschap goed varieert in stoffen.

Voeding zwangerschap

Aangezien de gezondheid van de baby erg afhankelijk is van de omstandigheden van de leefwijzen van de moeder dien je er als moeder zijnde goed van op de hoogte te zijn wat wel of niet gezond is voor de baby. De schade die roken tijdens zwangerschap kan aanrichten is bij veel mensen wel bekend en is meer over te lezen op de website. Gezond eten tijdens zwangerschap is maar minder bekend bij veel mensen. Toch kan het net zo belangrijk zijn.

Naast dat er voldoende variatie binnen de schijf van vijf dient te zijn is het belangrijk om er voor te zorgen dat je  voldoende foliumzuur en vitamine D binnen krijgt. Foliumzuur verkleind namelijk de kans dat je baby wordt geboren met een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte krijgt. De aanbevolen hoeveelheid die men aanbeveelt is om 400 mircogram foliumzuur per dag binnen te krijgen vanaf het moment dat je een wens hebt om zwanger te worden tot de eerste 10 weken van je zwangerschap. Vitamine D zorgt er, net als bij een normaal persoon, bij een baby voor dat het calcium uit de voeding wordt gehaald en wordt opgenomen door het lichaam. De aanbevolen hoeveelheid vitamine D is 10 microgram per dag te nemen gedurende je hele zwangerschap.

Een goede plek om Vitamine D supplementen te kopen is hier.

Voeding uit calcium, ijzer en vis tijdens het zwanger zijn

Wanneer er voldoende vitamine D door het lichaam wordt opgenomen is het wel belangrijk dat je ook zorgt dat de baby voldoende calcium binnen krijgt. Dit is nodig voor de groei van sterke botten. Hier krijg je voldoende van binnen wanneer je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 450 milliliter aan melkproducten. Dit zijn ongeveer 2/3 glazen melk en 1,5 plak kaas per dag. Daarnaast voorkomt ijzer de bloedarmoede. IJzer vind je in volkorenbrood, vlees of vleesvervangers. Voldoende inname van vitamine C zorgt er voor dat je lichaam de ijzers uit voeding makkelijk opneemt.  Vitamine C rijke producten zijn groenten en fruit. Varieer hier voldoende in. Vetzuren uit vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het zicht en de hersenen van de baby. Net zoals in het dagelijks leven bij iedere persoon raden wij je aan om minstens twee maal in de week vis te eten.

Wat niet eten tijdens zwangerschapVoeding tijdens de zwangerschap

In principe kunnen de meeste vrouwen hetzelfde blijven eten tijdens de zwangerschap als voor de zwangerschap. Toch zijn er een aantal gevallen die je beter kunt vermijden om er helemaal zeker van te zijn dat je de gezondheid van de baby niet in gevaar brengt. Gezond eten tijdens zwangerschap heeft een aantal uitzonderingen. Rauwe voeding kun je beter mijden. Denk aan rauw vlees en rauwe visproducten. Datzelfde geldt voor rauwe melk, rauwe eieren en rauwe melkproducten. Denk bijvoorbeeld ook aan rauwe kaas, zoals geitenkaas of brie. Vitamine A zit in veel leverproducten en hier van mag je niet teveel van binnenkrijgen. Dit verhoogd de kans op aangeboren afwijkingen van de baby. Neem dus tijdens de zwangerschap geen supplementen met veel vitamine A. Vanzelfsprekend is dat je geen alcohol drinkt tijdens de periode dat je zwanger bent. Drinken tijdens zwangerschap valt in geen geval goed te praten.

Twijfel je over bepaalde producten of je ze wel of niet kunt eten? Vraag dan je voedingsdeskundigen, neem contact op het de fabrikant, vraag je huisarts of neem het simpelweg gewoon niet! Je kun beter hebben dat je iets overslaat dan het risico te lopen dat het niet gezond is voor je baby. Je hebt vast nog wel een man die de resten van de geitenkaas voor je op kan eten! Er zijn nog veel meer dingen waar je rekening mee zou kunnen houden om wel of niet te eten tijdens de zwangerschap, maar wat belangrijk is is om vooral de grote lijnen aan te houden.

Checklist zwangerschap

Denk er bij de onderstaande checklist aan dat er bij alles geld dat je het met maten moet eten! Niks is goed wanneer je er meer van eet dan de aanbevolen hoeveelheid!

 Producten  Aangeraden  Afgeraden
 Foliumzuur  √
 Vitamine A  √
 Calcium  √
 IJzer  √
 Vis  √
 Vlees/Vleesvervangers  √
 Vitamine C  v
 Rauwe producten  √
 Vitamine A  √
 Alcohol  √

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *