Roken tijdens de zwangerschap periode brengt diverse nadelen met zich mee waar u zeer serieus rekening mee moet houden als toekomstige moeder. In dit artikel zullen wij de diverse risico’s en gevolgen uitlichten dat roken mee kan brengen voor zowel u als uw (ongeboren) kind.

Belangrijke zaken om te weten als ouder is dat het de kans op miskraam enorm verhoogt, dit vanwege de giftige stoffen dat het roken met zich mee brengt. Het is bekend dat vrouwen die roken in verhouding er twee keer zo lang over doen om zwanger te raken. Daarnaast hebben vrouwen veel grotere kans op diverse zwangerschapsproblemen, maar niet alleen u zelf heeft kans op problemen, ook uw kind.

Zwanger zijn en roken brengt de volgende risico’s met zich mee:

Kind wordt geboren met lager geboortegewicht

Dankzij te roken als ouder heeft het kind grote kans om met een lager geboortegewicht op de aarde te komen.  Gemiddeld krijgen vrouwen die de hele zwangerschap door roken een baby die circa 150 – 250 gram lichter weegt dat het gezonde geboortegewicht van 2500 tot 4500 gram. Dit brengt diverse gevolgen met zich mee, namelijk het feit dat de baby meer moeite heeft om zichzelf warm te houden, daarnaast is de kans op een laag bloedsuikergehalte ook aanzienlijk hoger. Maar ook in de toekomst kunnen kinderen hier last van krijgen, dit kunnen diverse gedragsproblemen zijn.

Lees hier ook meer over hoeveel gewicht je zelf als moeder aan moet komen tijdens de zwangerschap.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek heeft aangetoond dat de baby 46% eerder wat mankeert als er tot tien sigaretten dagelijks gerookt wordt en zelfs 61% als er tussen de tien en twintig sigaretten dagelijks worden gerookt.  Ook heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de kans op het overlijden van het kind veel groter is bij rokers. Zo wordt de kans 25% verhoogd bij het roken van minder dan één pakje sigaretten per dag en is de kans meer dan 50% wanneer er meer dan een pakje wordt gerookt. Belangrijk om te weten is dat dit voornamelijk geldt tussen de zevende zwangerschapsmaand en de zevende dag na de geboorte.  Wat dus kan leiden dat het kind kan overlijden in uw buik of als het pasgeboren is. Ten slotte is de kans op wiegendood drie tot vijf keer hoger bij baby’s waar ouders van roken. Hierdoor is roken uiteindelijk de belangrijkste oorzaak van kindersterfte in Nederland.

Conclusie

Probeer echt te stopen met roken. U doet het niet voor uzelf, maar voor uw kind. Denk aan de gezondheid en de toekomst van u kind. U kind vraagt hier namelijk niet om en doe hem dit daarom ook niet aan. Komt u er zelf niet uit, dan kunt u het beste uw huisarts raadplegen voor meer advies om te stoppen. Doe dit zo snel mogelijk en wacht hier niet op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *