Bij een miskraam zijn er diverse symptomen die kunnen duiden op een miskraam. Dat kan beginnen met bloedverlies of pijn die die je ook tijdens een menstruatie hebt. Echter, deze klachten hoeven niet direct een miskraam te betekenen, want in een deel van de gevallen zijn deze klachten relatief onschuldig. Bij een miskraam is vaak een afwijking aan het embryo de oorzaak. De natuur regelt dan de afdrijving van een niet levensvatbare vrucht. Vrouwen die een miskraam achter de rug hebben, krijgen soms zelfs te horen dat ze blij moeten zijn: het kindje was waarschijnlijk toch niet gezond geweest. Maar blijdschap is natuurlijk wel de laatste emotie die vrouwen na het verlies van de zwangerschap voelen. Zij hebben geen defecte foetus verloren, maar een kind.

Een miskraam is iets wat binnen een aantal dagen kan ontstaan. Soms kan het een week of een paar weken duren. Naast bloedverlies en pijn kunnen ook de afname van de ochtendmisselijkheid en borsten die minder gespannen zijn duiden op een miskraam.

Bloedverlies

Het verliezen van bloed hoeft zoals aangegeven niet een miskraam te betekenen. Het bloed kan afkomstig zijn van de rad van de placenta, de baarmoederwand of er is sprake van een pseudo-menstruatie. Soms is er geen duidelijke oorzaak als het om bloedverlies gaat. Op de echo is dan weinig bijzonders te zien en de vrucht ontwikkelt zich in de baarmoeder zonder problemen.

Lees hier meer over de symptomen van een miskraam.

Het verloop van een miskraam

De baarmoeder gaat samentrekken en hierdoor wordt het baarmoederwandvlies uitgedreven, waardoor bloedverlies ontstaat. Het verlies van bloed kan vrij hevig zijn en vaak ontstaat er pijn, die vergelijkbaar is met de pijn bij weeën. Om de pijn te kunnen verlichten kun je paracetamol zetpillen gebruiken. Om de vrucht niet tijdens een bezoek aan het toilet te verliezen, kun je een vergiet boven de wc plaatsen. Je kunt ook in een emmer of een kinderpotje plassen, zodat je kunt zien wat je tijdens het toiletbezoek ‘verloren’ bent. Bij hevige pijn raden we je altijd aan om contact op te nemen met je huisarts. Ook als het bloedverlies hevig wordt.

Voorkomen van een miskraam

Veel zwangere vrouwen vragen zich af of ze een miskraam kunnen voorkomen. Helaas is dat niet te voorkomen en als een miskraam eenmaal aan de gang is, kan dit ook niet gestopt worden. Bovendien zijn er geen medicijnen tegen een miskraam. Helaas is het een natuurlijke reactie van het menselijk lichaam; simpelweg omdat de vrucht door het lichaam niet goed wordt bevonden.

Opnieuw zwanger worden

Veel vrouwen willen eerst het verlies verwerken en dat is ook logisch. Ze denken dan ook niet direct aan een nieuwe zwangerschap. De vrucht of wat daar van over is gebleven laten weghalen via een zogeheten curettage. Als dat is gebeurd kan een vrouw in de regel vrij snel weer zwanger worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *