Gefeliciteerd! Je bent officieel zwanger. Voor de meeste vrouwen geldt de derde week van de menstruatiecyclus als de week waarin de bevruchting plaatsvindt. Waarom je pas in deze week bent bevrucht maar je zwangerschap al in week 3 is? Dit komt omdat het vaak moeilijk te bepalen is in welke week je exact wordt bevrucht tijdens de menstruatiecyclus. Daarom wordt altijd de eerste week na je laatste menstruatie gerekend als de start van je zwangerschap.

Bevruchting van de eicel

Aan het eind van week twee of het begin van week drie vind vaak de eisprong plaats. Hierbij komt er een rijpe eicel vrij uit de eileider en kan deze worden bevrucht door een spermacel van de man. Het kan zijn dat je tijdens de eerste weken geslachtsgemeenschap hebt gehad met je partner en dat de aanwezige zaadcellen de eicel al gelijk bevrucht. Wanneer je eisprong vroeg in de cyclus plaatsvind kun je al eerder bevrucht raken tijdens de cyclus.

Het hormoon hCG

Vaak aan het eind van week drie vindt de innesteling plaats waarbij de bevruchte eicel zich ‘innestelt’ in de baarmoeder. Vanaf dit moment gaat je lichaam ook het hormoon hCG aanmaken. Voor iedereen die al eerder zwanger is geweest is deze term wellicht een veelgehoord iets. Voor iedereen die nog niet eerder zwanger is geweest is dit wellicht een onbekend iets. Het hormoon hCG verteld in principe het lichaam dat deze bevrucht is geraakt. Zo stuurt het o.a. ook een signaal naar de eileiders dat er geen nieuwe eicellen hoeven worden aangemaakt, omdat er al een bevruchte eicel in de baarmoeder te vinden is. Ook bij het doen van een zwangerschapstest wordt de hoeveelheid hCG in het lichaam gemeten. Daar kan vervolgens aan worden gezien indien je wel of niet zwanger bent. Het hormoon hCG is onmisbaar tijdens de zwangerschap. Zonder dit hormoon kan er geen zwangerschap plaatsvinden.

3 weken zwanger – Tips

Tijdens de hele zwangerschap is het raadzaam om goed op te letten wat je wel en niet eet. Zo is het erg belangrijk om voldoende foliumzuur te hebben. Wellicht extra naast je normale eetpatroon. In je dagelijkse eten zit ook foliumzuur, maar niet voldoende zoals wordt aangeraden. Probeer dagelijks 400 microgram aan foliumzuur binnen te krijgen tot de 10e week van de zwangerschap. Eten tijdens de zwangerschap is erg belangrijk. Dit komt uiteindelijk ten goede van de gezondheid van je baby. Door bijvoorbeeld voldoende foliumzuur te eten verklein je de kans op een open ruggetje, een hanzenlip of een open gehemelte.


2 weken zwanger
4 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *