Inmiddels ben je ook alweer over de helft van het 2e trimester. Je zit in de 21ste week van de zwangerschap en het schiet vast al op! Jij hebt waarschijnlijk een stuk minder last van de zwangerschapssymptomen die je in het eerste trimester had. Nu kun je gaan zeggen dat je je een stuk beter voelt en wellicht ben je al bezig met het opmaken van de kinderkamer of het uitzoeken van leuke spullen voor jullie kind later! Je baby groeit gewoon door en misschien heb je vorige week tijdens je 20 weken zwangerschap de 20 weken echo laten maken. Hopelijk is zijn hier goede uitkomsten uit gekomen en kun je met je partner gerust ademhalen dat alles zover goed verloopt!

Je baby – 21 weken zwanger

Je baby groeit hard door. Inmiddels is je baby ongeveer 27 centimeter groot en weegt hij of zij alweer 380 gram. Hiermee groeit je baby deze periode ongeveer 2 centimeter per week. Aan het eind van de zwangerschap zal je baby bij de bevalling iets meer dan 50 centimeter groot zijn. Jij bent dus niet alleen net over de helft van je zwangerschap heen, maar je baby heeft inmiddels ook meer dan de helft van de lengte bereikt die het zal gaan bereiken bij de bevalling.

Net zoals in de voorgaande weken is je baby nog steeds vruchtwater aan het inslikken om het lichaam de trainen en te oefenen voor de buitenwereld. Daarnaast kan het ook dat je je baby de ene keer onderin je buik voelt, bovenin, links of rechts. De baby heeft namelijk nog alle ruimte in je buik om zicht te bewegen. Hiermee traint hij of zij gelijk de spieren door de bewegingen die het maakt in het vruchtwater.

Jij tijdens zwangerschap week 21

Je bent alweer een flinke tijd zwanger en wellicht zul je je buik al wel aardig voelen groeien. Om precies te zijn ben je nu 141 t/m 147 dagen zwanger. Een flinke tijd dus! Je buik groeit ook aardig door en dit zul je wellicht wel merken. Vorige week hebben we het namelijk gehad over zwangerschapsstrepen die zich kunnen voordoen. Hieronder hebben wij nog in het kort een aantal tips gegeven om de strepen gedeeltelijk te kunnen voorkomen.

Ben je wel eens duizelig tijdens de zwangerschap? Het kan namelijk goed gebeuren dan je in deze periode wel eens duizelig bent. Dit heeft verschillende oorzaken, maar het kan goed dat je bloeddruk erg laag is. Dit zal ook blijken als de verloskundige je bloeddruk opmeet. Heb je een erg lage bloeddruk eet dan even iets zout, zoals een zout dropje of een bouillon. Let er bij drop wel op dat je er niet teveel van eet. Op deze pagina vind je de tips over het eten van drop tijdens de zwangerschap. Zo ben je goed op de hoogte van wat je wel en niet kunt eten tijdens deze periode.

Tips tijdens week 21

Het is goed om je soms in te smeren met speciale crème tegen striae, ofwel zwangersstriemen. Dit is om de kans op zwangerschapsstrepen te voorkomen. Deze heb je natuurlijk liever niet, omdat deze na de zwangerschap ook zichtbaar zullen blijven. Dit is hetzelfde als bij mensen die in een korte tijd veel vet erbij krijgen of veel spiergroei. Echter in dit geval kun je er verder niks aan doen behalve crème te gebruiken. Daarnaast kun naast de crème ook een bindweefsel massage nemen of bij jezelf geven. Hiermee wordt de rekbaarheid van de huid al een beetje uitgebreid, waardoor je minder snel scheuren krijgt in het onderhuids bindweefsel.

20 weken zwanger
22 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *