Als je op de helft van de zwangerschap zit onderga je de 20 weken echo of ook wel het ‘structureel echoscopisch onderzoek’ genoemd. De naam zegt het dus al! Wanneer je 20 weken zwanger bent dan krijg je deze echo. In dit artikel lees je waarom het onderzoek van de 2o weken echo wordt gehouden, hoe de echo verloopt, informatie over de kosten van het onderzoek en overige informatie. Indien de informatie op deze pagina niet geheel duidelijk is of als je nog vragen over hebt dan kun je deze onder dit artikel stellen! Je kunt helemaal zelf bepalen of je het onderzoek wilt doen. Wil je meer weten over de termijnecho/12 weken echo? Klik dan op de voorgaande link. De 20 weken echo is namelijk een ander onderzoek.

Waarom de 20 weken echo?

Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren, maar helaas geldt dit niet voor alle kinderen. Het is dan ook logisch dat ouders zich zorgen kunnen maken over de gezondheid van hun baby. Met de 20 weken echo wordt de gezondheid van de baby gecontroleerd. Bij deze echo wordt er voornamelijk gekeken of je baby met een open rug of open schedel geboren zal worden. Daarnaast wordt er gecontroleerd op andere lichamelijke afwijkingen bij de baby en overige zaken voor de zwangerschap. Hieronder hebben wij de zaken waarop wordt gecontroleerd voor je op een rijtje gezet. Zo heb je in één oogopslag alle zaken waarop wordt gecontroleerd.

Er wordt dus op heel wat zaken gecontroleerd en dit is maar goed ook. Je wil namelijk dat je baby gezond wordt en mocht er iets aan de hand zijn dan wil je het natuurlijk zo snel mogelijk weten om hier op te anticiperen. Toch geeft een positieve uitslag op de 20 weken echo nog geen garantie op een gezonden baby. Er wordt namelijk niet op alle gecontroleerd. Niet alle afwijkingen worden op een echo namelijk gezien.

Hoe verloopt de 20 weken echo?

Bij de 20 weken echo heb je een gesprek voorafgaand aan het onderzoek, het onderzoek zelf en de uitslag. Hierna nemen we ieder onderdeel door en wat je hier kunt verwachten. Zo ben jij goed voorbereid op de echo en weet je wat jou te wachten staat.

Het gesprek

Voorafgaand aan de echo zul je een gesprek voeren met de gynaecoloog, verloskundige of huisarts. Tijdens dit gesprek kun je alle vragen stellen die jij hebt, maar daarnaast krijg je ook veel informatie. Jou wordt alle belangrijke informatie gegeven over het onderzoek, het verloop van het onderzoek, waarvoor het onderzoek is bedoeld en wat de uitslag kan betekenen. Vervolgens zul je na het gesprek een folder meekrijgen met daarin meer informatie over de echo. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen.

De echo zelf

Je hebt het vast al genoeg gezien bij andere of in het verleden zelf al eens. Bij de echo lig je op je rug en wordt er op je buik gel aangebracht. Deze gel wordt met het apparaat uitgesmeerd over je onderbuik en zal koud aanvoelen. Nu wordt het echo onderzoek gedaan en verschijnen de echobeelden op het echoapparaat. De echo werkt met onhoorbare geluidsgolven. Het onderzoek kan voor jou of voor de baby geen kwaad.

Natuurlijk ben je nieuwsgierig om te zien of je een jongen of een meisje zult krijgen, maar de 20 weken echo is geen pretecho. Het is namelijk een medisch onderzoek en geen onderzoek om het geslacht van je baby te bepalen. Indien het geslacht echter al wel te zien is en je er om vraagt dan kunnen ze je dit zeggen.

De uitslag

De uitslag krijg je vrijwel direct na het onderzoek. Bij eventuele lichamelijke afwijkingen van de baby zijn de gevolgen niet gelijk bekend. Hiervoor is vaak vervolgonderzoek nog nodig. Dit gebeurt in een gesprek met de echoscopist, huisarts, gynaecoloog of de verloskundige. In dit gesprek wordt overlegd welk vervolg onderzoek er zal plaatsvinden.

Kosten van het onderzoek

Voordat je het onderzoek ondergaat is het raadzaam om te controleren bij je zorgverzekeraar of zij een contract hebben met het centrum waar jij de 20 weken echo ondergaat. Indien zij samen een contract hebben afgesloten dan worden de kosten gedekt voor de zorgverzekeraar. Deze vallen in je basispakket en hoef jij je dus geen zorgen te maken over de kosten. Check dus wel eerst even met je zorgverzekeraar om er 100% zeker van te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *