Je hebt er inmiddels vast al van andere moeders, hulpverleners of andere mensen van gehoord. De termijnecho of zoals in de volksmond wordt gezegd, de 12 weken echo. Waar is deze echo voor bedoeld en wat houdt het in? Over het algemeen is dit de eerste echo die je ondergaat als aanstaande moeder. In dit artikel lees je alles wat de termijnecho of de 12 weken echo inhoud en de bijbehorende informatie. Zo ben je goed voorbereid! Zit je op dit moment zelf in week 12 van de zwangerschap? Dan lees je in de voorgaande link alles over de ontwikkelingen die jij en je baby doormaken tijdens deze week.

Over de termijnecho

Tijdens deze echo wordt er gekeken hoelang je al zwanger bent. Omdat baby’s tijdens de eerste 12 weken even snel groeien kan er op dit moment precies worden gekeken hoelang je al zwanger bent. Weet je namelijk nog toen je 1 week zwanger was of 2 weken zwanger dat je eigenlijk nog niet echt zwanger bent? We frissen je geheugen even op! Officieel begint de telling van de zwangerschap vanaf de eerste week van je laatste menstruatie. Wanneer je tijdens de ovulatie rond de derde week van de menstruatie pas zwanger raakt dan ben je volgens de zwangerschapskalender in feite al 3 weken zwanger. Uiteraard kun je wel zwanger raken tijdens week 1 of 2 of misschien wel pas in week 4. Aan de hand van de termijnecho kan worden gekeken hoelang je daadwerkelijk zwanger bent en de bevallingsdatum worden geschat.

Door te kijken naar de lengte van je baby wordt de zwangerschap bepaald. Daarbij kijkt men naar de lengte tussen de kruin en het stuitje van de baby. Het kan ook dat de echo eerder tijdens de zwangerschap wordt gedaan. De 12 weken echo (termijnecho) wordt gedaan tussen week 8 en 12. Wanneer deze echo wordt uitgevoerd voor week 10 van de zwangerschap dan is er vrijwel altijd sprake van een inwendige echo. In week 12 zul je een uitwendige echo hebben. In dat geval wordt je gevraagd om te komen met een volle blaas.

Kosten termijnecho

Voor het laten maken van deze echo hoef je niet te betalen. Deze zit namelijk bij je basispakket van je zorgverzekering inbegrepen. Ook hoef je hier geen eigen risico over te betalen. Over de kosten voor de termijnecho hoef je dus geen zorgen te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *