Eind vorige week toen je 40 weken zwanger was was jou uitgerekende datum van de bevalling. Toch moet je nog even wachten en hoop je natuurlijk dat de bevalling nu zo snel mogelijk kan beginnen. De baby kan er nu elk moment aan komen! Nog even geduld houden dus. Je hebt het er bijna op zitten en kunt gaan starten met de opvoeding van je kindje, zodra hij of zij er is!

Deze week gaan we het hebben over zwangerschap week 41. We gaan het over je baby hebben en ook over jou. Daarnaast geven we je een aantal tips die voor jou misschien wel bruikbaar zijn!

Je baby – 41 weken zwanger

Je baby groeit nu niet zo hard meer. Vorige week was je baby 3400 gram en deze week is je baby ongeveer 3430 gram zwaar. De groei is dus aan het afnemen. Dat is maar goed ook, want het wordt anders wel erg krap in je baarmoeder voor de baby. En voor jou zou het ook geen pretje zijn als je baby nog verder groeit. Je baby is nu ongeveer 50 centimeter lang.

Ondanks dat je baby graag wat langer in je baarmoeder blijft is dit nog niet erg. Bijna de helft van de baby’s worden namelijk na de uitgerekende datum geboren. Je hoeft dus zeker niet in paniek te raken dat je baby nog niet is geboren ondanks dat de uitgerekende datum is verstreken. Het is dan ook niet schadelijke voor de baby of voor jou. Je kindje is het de afgelopen maanden vast goed bevallen in jou baarmoeder en wil er nog niet uit! Verder weet je wel dat het niet lang meer zal duren voordat hij of zij er daadwerkelijk is.

Ook zul je de verloskundige nu wat vaker zien. Als je na week 42 nog niet bent bevallen zal er actie ondernomen worden. Als er week 42 nog geen symptomen van de bevalling zijn dan zullen ze de bevalling gaan inleiden. Maar voorlopig hoef je je daar nog niet druk om te maken en zal de verloskundig jou meer informatie geven. Strippen is iets wat de verloskundig kan doen. Hierbij maakt de verloskundige de vliezen van de baarmoedermond los. Dit kan als gevolg hebben dat de weeën op gang komen. Ditzelfde effect kan seks hebben op het op gang brengen van de weeën.

Jijzelf als je 41 weken zwanger bent

Het voelt misschien alsof het al eeuwen duurt en de baby nooit komt. Maar wees niet ongerust. Het zal nu echt niet lang meer duren. Probeer toch nog even te genieten van de momenten die je voor jezelf hebt en voor je partner. Ga nog even op bezoek bij familieleden of pak dat boek of tijdschrift die je altijd al wilde uitlezen. Straks als de baby er is worden deze momenten voor jezelf een stuk moeilijker en daarnaast zal de tijd een stuk sneller gaan wanneer je je gedachten ergens anders hebt dan bij het wachten op de baby. Verder hoef jij je geen zorgen te maken dat je baby er nog niet is. Minder dan 1 op de 20 baby’s bevalt op de uitgerekende datum.

Tips tijdens zwangerschap week 41

Bovenstaande tip is al erg handig om mee te nemen. Dingen voor jezelf gaan doen nu het kan en je gedachten ergens anders op focussen dan alleen op de bevalling. Mocht je het wachten nou echt niet meer aankunnen dan zijn er een aantal tips om de weeën iets sneller op te wekken. Het zijn geen bewezen wondermiddelen, maar wie weet geeft het de bevalling net dat ene duwtje in de rug! Onderstaand hebben we de tips voor je vermeld. Doe er je voordeel aan!40 weken zwanger
42 weken zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *