De meeste vrouwen willen het zo snel mogelijk na de zwangerschap. Zo snel mogelijk weer een paar kilo kwijtraken die er bij zijn aangekomen. Echter is het heel normaal dat je tijdens de zwangerschap een aantal kilo aankomt. Dit komt door de veranderingen in je lichaam, de baby en voor de gezondheid van de baby. Dit is maar goed ook, want het is ongezond om tijdens je zwangerschap toch af te vallen. In dit artikel bespreken we kort een aantal oorzaken, waardoor de gewichtstoename wordt veroorzaakt. Vervolgens gaan we over op het afvallen na de zwangerschap.

Oorzaken aankomen tijdens de zwangerschap

Een gemiddelde vrouw komt tijdens de zwangerschap ongeveer 11 tot 16 kilo aan. Dit is volkomen normaal voor een vrouw met een gemiddelde BMI. Het gewicht van de baby, de placenta en het vruchtwater zijn aan het eind van de zwangerschap al goed voor ongeveer 5 kilo. Dit spreekt dus voor zich dat je hier wat zwaarder van wordt tijdens je zwangerschap. De overige kilo’s bestaan vooral uit vocht dat vastgehouden wordt en extra vet. Dit extra vet is nodig als reserves voor de baby. Dit is een overlevingsmechanisme van de natuur. De overige oorzaken van gewichtstoename tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door de gewichtstoename van het bloedvolume en het groter worden van de baarmoeder en de borsten. Als we dit op een rijtje zetten dan zien we de volgende oorzaken, waardoor je zwaarder zult worden tijdens je zwangerschap:

Afvallen na de bevalling

Nu de oorzaken bekend zijn van het aankomen tijdens de zwangerschap snap je vast ook wel hoe het komt dat je snel na de bevalling al zult afvallen. Het verliezen van het gewicht van de baby, de placenta en het vruchtwater zorgen al voor gemiddeld 5 kilo gewichtsverlies. Dit is natuurlijk vrij logisch. Toch willen de meeste vrouwen zo snel mogelijk na de bevalling weer hun oorspronkelijke figuur terug hebben. Echter zal niemand er direct na de bevalling weer zo strak uit kunnen zien als voor de bevalling. De huid heeft zich tijdens de gehele zwangerschap uitgezet. Deze zal eerst weer moeten slinken en dit heeft tijd nodig. De extra vetopslag in je lichaam verdwijnt ook niet direct weer na je bevalling.

Toch is er geen reden om een streng dieet te gaan volgen na je bevalling. De overige oorzaken waardoor je in gewicht bent aangekomen zijn er namelijk ook nog. Dus daarmee bedoelen we niet alleen het extra vet welke je erbij hebt gekregen. Het vastgehouden vocht in je lichaam zal ook na enkele dagen alweer meer gaan verdwijnen, het bloedvolume in je lichaam zal vanzelf wat verminderen en je baarmoeder zal ook weer in gewicht afnemen. Dit samen zal ook voor een aantal kilo’s zorgen die je alweer kwijt bent zonder iets te doen! Ook is dit veel gezonder voor je lichaam dan direct op dieet te gaan. Je lichaam heeft namelijk een zware periode achter de rug en heeft daarom de voedingsstoffen/bouwstoffen nodig om weer te herstellen. Dan hebben we het ook nog niet over de borstvoeding gehad. Je borsten zijn nog steeds groter in omvang en door het afgeven van borstvoeding zul je ook weer wat gewicht kwijtraken. Echter geeft dit geen garantie dat je hierdoor gewicht verliest, maar met alle voorgaande punten samen kun je er van uitgaan dat je zeker wat gewicht kwijt zult raken als je normaal blijft leven, zoals voorheen.

Onze extra tips

Ook gebeurt het dat vrouwen na de zwangerschap maar niet op hun oude gewicht terugkomen, ondanks dat ze het vocht verliezen, borstvoeding geven en alle overige punten van hierboven. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het geven en aanmaken van borstvoeding vergt veel energie van het lichaam en wanneer het lichaam veel energie nodig heeft dan moet het deze energie ergens vandaan halen. Dit wordt uit de voeding gehaald en daardoor zijn vrouwen soms geneigd om meer te gaan eten.

Daar komt bij kijken dat vrouwen na de bevalling nog vaak thuis zitten. Door meer te luieren verbrand je lichaam niet de extra kilo’s en zul je ook sneller geneigd zijn om naar een koektrommel te grijpen. Probeer dus toch nog een wandeling te gaan maken, een rondje te fietsen of het sporten (weer) goed op te pakken. Wanneer je wel honger hebt, probeer dan je voeding te halen uit de schijf van vijf en geen overbodige ongezonde snacks te gaan eten. Als je je aan deze tips houdt dan kun je er van uitgaan dat je vanzelf weer op je oude gewicht terug zult komen. Is dit niet het geval dan kun je eens met een diëtist, fitnessinstructeur of je huisarts overleggen, waarbij jullie je leefgewoonten bespreken en doornemen. Hieruit zal blijken of je zelf iets verkeerd doet of dat de oorzaak ergens anders ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *